Nuffnang Ads

Thursday, October 11, 2012

Oh Nyawa! Oh Badan!

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah, after weeks of battling with series of QMS audits, validations, paper works; today I'm calling a time off.. Brain-dead.. Tired.. When you are making  medical devices like us, you are talking about nyawa seseorang.. A single mistake can lead to death.. Kamilah doktor yg berada di belakang tabir.. Welcome to the world of Orthopaedics! =)

For those who have no idea, apa yg sy dok bebelkan kat atas tu, hope this video dapat beri a glimpse of what Orthopaedics is.. You will understand more if you had any broken bones due to accidents, usually called trauma, or undergone any reconstructive of your bone before; hip, knee, etc..


I will be out of town for about 1 week starting from tomorrow, leaving En. Suami alone.. This will be an invisible journey, which we have been struggling for years, trying to bring Malaysia to the world..Wish me n my team luck! Hope I can write again soon.. Till then, daa.. =)

p/s: With great POWER, comes great RESPONSIBILITIES.. (^_-)v

Monday, September 24, 2012

Engineer Oh Engineer..

Assalamu'alaikum..

Are u an engineer? Are u feeling gloomy this Monday morning? This will light u up! (At least it did for me..) =)

There once was an engineer who had an exceptional gift for fixing all things mechanical. After serving his company loyally for over 30 years, he happily retired.

Several years later, the company contacted him regarding a seemingly impossible problem they were having with one of their multimillion dollar machines. They had tried everything and everyone to get the machine fixed, but to no avail. In desperation, they called on the retired engineer who had solved so many of their problems in the past.

The engineer reluctantly took the challenge. He spent a day studying the huge machine. At the end of the day, he marked a small “x” in chalk on a particular component of the machine and proudly stated, “This is where your problem is.”

The part was replaced and the machine worked perfectly again. The company received a bill for $50,000 from the engineer for his services. They demanded an itemized accounting of his charges.

The engineer responded:

One chalk mark . . . . . . . . . . . . . $1
Knowing where to put it . . . . . . . $49,999




# As sent to me by my x-course mate 4 years ago.. Photo credit to Google image http://www.apartmenttherapy.com..

p/s: Knowledge is POWER.. The one who knows the 'HOW' will always be the worker.. The one who understands the 'WHY' will always be the boss.. ~ Mr. Boss.. (^_-)v

Tuesday, September 18, 2012

Ada Apa dengan 18 September?

Assalamu'alaikum...

Muscle pain.. Demam.. Penangan berjalan untuk Penang.. Well, something good to start the day with.. =)

Pagi2 lagi, dapat call dari Ayah.. A bit worried though, thinking something went wrong.. Tiba2, Ayah cakap, "Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan, anak ayah!" Terdiam seketika.. Tak tau nak jawab apa.. Rasa cam nak menangis.. Ayah ingat rupanya.. Seorang ayah yg telah lepaskan anak kesayangan dia kepada seorang lelaki 2 tahun yg lalu, masih ingat hari di mana amanah itu bertukar tangan.. Seriously, terharu.. Walaupun Ayah nampak tersangatlah garang dengan misainya yg lebat, rupanya 'dalam hati ada taman'.. =) Then, Mak pulak sambung.. "Semoga semakin bahagia, hidup bersama suami isteri, dan dimurahkan rezeki.." Rindunya.. Ni yg rasa nak balik kampung ni..

Mak & Ayah.. Thank you for the love that you'd given me.. I might be a wife now, but I'd never stop from being your little girl.. I love both of you so much..

Alhamdulillah, Allah masih panjangkan jodoh sy dan En. Suami.. Syukur.. Tahun ni, sy dan En. Suami tak plan apa2 pun to celebrate our anniversary (Starwalk is excluded).. Sibuk dengan keje kat office, sibuk dengan kedai yg baru bukak, sibuk dengan tempahan kad kahwin.. Seronok bila sibuk ni.. Rezeki dari Allah.. =) Sambil sibuk2 tu, sempat jugaklah tengok balik photos and videos yg sy rakam during our 1st anniversary dulu.. Mungkin boleh dijadikan inspirasi.. =)

1. Love coupons...
Got this idea masa tengok cerita Shrek - Forever After.. There was 1 scene where Shrek bagi Fiona a gift box - ada chocolates n love coupons.. Love coupons ni lebih kurang macam coupon yg kita dapat masa sekolah dulu la.. Time Hari Kantin, mesti cikgu suh beli coupon ni, then kita boleh beli makanan.. Kalau takdak coupon, takleh makan.. Anyway, the concept is about the same.. Orang yg menerima these love coupons boleh guna these coupons pada masa2 yg dirasakan perlu.. Bawah ni ada gambar love coupons yg sy buat untuk En. Suami last year.. Berguna sungguh powerpoint ini rupanya.. =)

Love Coupons, Idea Ulangtahun Perkahwinan yang Pertama, Kupon Cinta

2. Buku...
Bila dah kering idea, tak tau nak bagi apa, buku biasanya jadi penyelamat.. So, for that year, sy bagi buku, Cintai Isteri Cara Rasulullah kat En. Suami.. Lagi pulak, dalam zaman sekarang, kita terlalu banyak disogokkan dengan cara orang barat melayan isteri atau suami.. Rasanya, it's better to refer to Rasulullah s.a.w. way.. Lagipun, Rasulullah s.a.w. kan contoh terbaik untuk para suami.. Penyayang, romantik.. =)

Idea Hadiah Ulangtahun Perkahwinan yang Pertama, Buku Hadiah Kahwin

3. Card...
Just a simple card, for him from me, n everything was nicely arranged inside this lovely box.. =)

Kotak Haidah Comel, Kad Ucapan Perkahwinan, Idea Ulangtahun Perkahwinan

Tu cerita tahun lepas.. Tahun ni, rasanya celebration tu akan sedikit berbeza.. Hmm.. Ada idea tak? Feel free to share with me.. =)

p/s: En. Suami, I love you! You complete me.. Semoga jodoh kita berpanjangan hingga ke syurga..
(Rasanya, sy mewarisi sifat 'dalam hati ada taman' from my dad, which I'm happy to have..) (^_-)v

Thursday, September 13, 2012

Mari Berjalan.. 17 Sep 2012..

Assalamu'alaikum..

4 days to go for "A Walk To Remember".. Penang Starwalk 2012.. =)

Starwalk 2012, Berjalan Pulau Pinang, the Star
(Photo credit to 2012 Penang Starwalk Page in Facebook)

Penang Starwalk is an annual event kat Penang, with 2 categories, open for participation - Competition & Non-competition.. Bagi kami yg memang berniat nak jalan2, while bergambar along the so-called heritage trail, we chose the Non-competition.. Starting point - Penang Times Square.. The walking route akan cover Fort Cornwallis, City Hall, Masjid Kapitan Keling.. Total will be a round 6 km.. Utk Competition, 10 km.. (This was also one of the reason why we chose Non-competition.. Hehe..)



Actually, ni adalah kali pertama sy join this event.. Tupun tanpa disangka-sangka.. Heard about this event earlier, sebab En. Suami n his parents selalu jugak join this event dulu (it happened every year, n this year is it's 36th edition), tapi sy tak pernah terlintas nak join.. One fine day, our IT Manager came to our humble office n asked whether we wanted to join or not.. Oleh sebab this event akan diadakan on 17 Sep, Monday, which is a replacement holiday for Hari Malaysia yg jatuh pada hari Ahad, so we thought why not.. Sekali-sekala relaxkan otak dari kerja yg tak pernah siap n at the same time boleh sihatkan badan.. Lagi pulak, this will be a good chance for us, me n En. Suami, spend time together, walking, sightseeing, dating, sambil menghargai warisan sejarah di Penang.. Chewah! =)

Anyway, bermula 12 Sep until 16 Sep, participants for Non-competition dah boleh start collect t-shirt n goodies kat depan Penang Times Square.. Luckily En. Suami kerja malam, so he took this opportunity to collect these items yg kat bawah ni.. Macam2 ada.. Kalau camni, panjang umur, tahun depan leh consider participate lagi.. =)




T-shirt Starwalk, Cenderahati Starwalk

p/s: Selamat Hari Malaysia n selamat bercuti.. Hope you'll have a fruitful weekend.. N to those yg also participate dalam Starwalk ni, see you this Monday (Insya-Allah, harap2 tu things will be going as planned).. Kalau jumpa, tegur-tegurlah ye?! Happy Moonwalking  Starwalking!!! (^_-)v

Saturday, September 8, 2012

Jodoh - Wajah Seiras.. Suratan atau Kebetulan?

Assalamu'alaikum..

September.. Banyaknya kenduri kahwin.. Kepada yg menjemput, terima kasih banyak2 di atas jemputan, sy dan En. Suami mintak maaf sangat2 sebab tak dapat attend kebanyakan kenduri, sebab faktor keje En. Suami yg tak menentu.. Semoga dipanjangkan jodoh, bahagia hingga ke syurga.. Amin.. =)

Dalam Islam, memang kita diminta mengumumkan pernikahan kita, untuk menghindari sebarang fitnah.. Bagi orang macam sy ni, yg sangat susah nak plan masa cuti, jadi fb ialah medium terbaik untuk mengetahui perkembangan kawan2.. Especially, when there're weddings! Naluri semulajadi, perkara pertama yg mesti nak tau is - Who is the lucky guy or the lucky girl?! Betul tak?! I don't clearly remember where I heard this from, but I know it was from my Kelantanese girlfriend.. If u see that the bride n groom faces are look alike, they are surely destined for each other.. Ada Meh! (Not so sure about the spelling, tapi sebutan camtula.. Kalau silap, harap dimaafkan.. ) Maksudnya, pasangan tu ada iras, ada jodoh.. Seolah-olah datang dari acuan yg sama, cuma dalam versi yg berlainan.. =) I'm sure you also heard about this theory before.. "Wajah Seiras Jodoh Kuat".. Especially masa belajar dulu..
"Muka hangpa nampak samala, ni mesti ada jodoh ni.."
"Hangpa ni adik-beradik ka? Jodoh kuat ni.."
Jangan pulak, bila check DNA, rupa2nya memang betul adik-beradik, tak ke haru tu.. Hmm.. (-_-")

Anyway, baru2 ni, ada seorang budak despatch dari supplier yg selalu datang collect sample kat tempat sy kerja bagitau yg dia nak buat kad kahwin.. Oleh sebab sy dan En. Suami in this designing and printing business, so sy pun bagitau kat dia yg kami boleh buat kad kahwin yg dia nak tu.. This boy is in early 20s n his future wife is 19.. Dalam sesi suaikenal tu, he started to share with us, how he met his fiancée.. Camni citer dia..

Suatu hari tu, dia attend satu event yg diadakan kat Sg Petani.. He was with a group of friends in this restaurant.. Then, tiba2 datang seorang pakcik, out of nowhere (according to him) walked straight to him dan panggil dia.. Pakcik tu pun mula tanya siapa nama dia, then pakcik tu cakap,
"Pakcik nampak dari muka anak ni, anak ni ada jodoh dgn gadis yg duduk kat meja tu," while pointing to this one girl.. "Tapi, sy tak kenal pun dia pakcik.." this boy said.."Mari sini, pakcik kenalkan.."Then, this pakcik panggil this girl n tanya nama dia, sebab rupanya pakcik ni pun tak kenal girl tu.. So, lepas introduce both of them, pakcik tu pun cakap,"Kalau dah bertunang nanti, jgn lupa bagitau pakcik.."
Then, that's it.. After a year, this girl, which is from Pahang, entah macamana entah, ter'call' this boy.. Because of that incident, this boy believes that she is the one for him.. So, he proposed to her at the same night.. Raya ke-4, he went to Pahang dan terus bertunang.. Soon, akad nikah.. How's that for a story? =)

Bila baca cerita ni, mungkin kita fikir, "Ha, betulla teori tu.. Memang pernah jadila.." Habis tu, kalau wajah tak seiras, takdak jodohlah? Hehe.. Tak jugak.. Rasanya, kita semua dah cukup matang untuk menilai.. Ini hanyalah teori, berdasarkan pengamatan dan pengalaman org2 yg terdahulu sebelum kita, tidak tertulis di dalam al-Quran ataupun sunnah.. Orang tua2 yg kata.. =)

Papepun, yakinlah bahawa jodoh, pertemuan, di tangan Allah.. Allah tahu apa yg kita tak tahu..

Naluri Jodoh, Jodoh Muka Seiras, Kebetulan atau Jodoh, Cincin Kahwin, Bunga Tangan Fresh Flower

Firman Allah dalam Surah An-Nur Ayat 26;
"Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik..."
So, if you n your partner didn't look alike, don't ever conclude that you are not destined for each other.. Itu bukan batu pengukur.. Sebagai hamba-Nya, berdoalah semoga dijodohkan dgn lelaki/ wanita yg baik.. Itu lebih penting.. Semoga bersama hingga ke syurga.. =)

p/s:  Bila tengok2 balik, muka Mak Ayah sy tak seiras pun, tapi Alhamdulillah jodoh masih panjang.. But for those yg memang seiras dgn pasangannya, it is a bonus! Senang, dari jauh lg dah boleh agak suami/ isteri sapala tu.. Hehehe.. (^_-)v

Monday, August 27, 2012

Belum Ada Rezeki..

Assalamu’alaikum…

Hari ni dah 9 Syawal kan? Alhamdulillah, hari ni genap 2 tahun sy bergelar isteri (kalau ikut calendar Hijrah).. Raya hari tu, soalan biasa timbul kembali; Bila nak ada baby ni? Takkan tak dak apa-apa lagi kot? Tak teringin ke nak ada anak sendiri? Nak dijadikan cerita, time tu baru je start “cuti”.. So, mulalah nak emo.. Balik rumah, En. Suami cakap, “Biarlah, itu semua kuasa Allah.. Belum sampai rezeki kita.. Kita usahalah lagi.. Kenapa nak sedih-sedih..”

Hari ni, tergerak hati nak jenguk blog-blog yg berkaitan dgn TTC (Trying to Conceive).. Read through their nasihat, tips, doa-doa yg mereka amalkan to stay spiritually n mentally strong dalam menempuh ujian Allah ini..  Secara tak langsung, their journeys have inspired n motivated me, keep me moving, n guiding me throughout this TTC process.. Each time they shared good news, sy rasa happy sgt.. Bersyukur, sebab bertambah lagi umat Nabi Muhammad s.a.w. kat dunia ni, while, I patiently waiting for my turn untuk merasai kemanisan detik bergelar Ibu.. =)

Ada jugak sesetengah orang persoal latar belakang family sy.. Memang kalau ikut keturunan, ada yg tak dak anak ke? Memang jenis yg nak enjoy n tak mau anak ke? Ada jugak orang macam tu.. (“-_-)

Mula-mula dulu, sy tak ambil pusing sangat.. Tapi lama-lama, bila orang asyik dok tanya, sy mula tertanya, “Is there anything wrong with us?” Kenapa orang susah sangat nak terima jawapan, “Belum ada rezeki lagi..” Bukan sy yg tentukan bila nak ada anak.. Kadang-kadang bila emosi mengawal diri, mengalir gak air mata ni.. Bukan sedih sebab Allah tak kurniakan penyeri dalam kehidupan kami suami isteri, tapi sedih sebab ada jugak orang yg tak mau paham..

Dunia kita bukan hanya ada 2 warna – hitam atau putih..It is full of colors.. Tak semua orang bertuah kat dunia ni – baru je kahwin, terus lekat.. Dari mata kasar kita, murahnya rezeki dia.. Tapi, tak bermaksud yg belum ada zuriat tu rezeki dia tak murah.. Mungkin rezeki dia murah kat bahagian yg lain, kita tak tahu kan?! Ada jugak yg dah lekat, tapi Allah ambil balik.. Mungkin sebab ada kecacatan yg akan membebankannya suatu hari nanti.. Mungkin jugak Allah belum bagi kat kita sebab kalau kita mengandung nanti akan memudaratkan kita.. Mungkin jugak Allah nak kita ambil anak yatim dan jaga anak yatim tu macam anak sendiri.. Bukankah besar pahalanya? Begitulah luasnya kasih sayang Allah.. Apa saja yg Allah tetapkan, pasti ada hikmah di sebaliknya.. Redha jelah..

Abah pernah cerita, ada seorang hamba Allah ni, Allah kurniakan dia banyak anak, tapi bila anak-anak dah besar, seorang pun tak menyenangkan hati dia.. Sampai si ibu cakap lebih baik anak dia tu mati saja masa kecik dulu drp menyusahkan org bila dah besar ni.. Nauzubillah.. Tak naklah jadi camtu kan?! Macam ada satu kes kat China baru-baru ni, ada seorang wanita ni dapat kembar 12, tp disebabkan oleh undang-undang negara China yg hanya benarkan 1 anak dari 1 keluarga, so yg lagi 11 tu perlu dibunuh.. Apa nak jadila dengan dunia ni.. Allah dah bagi rezeki, tak nak pulak.. =(

Anyway, to those yg sedang berusaha macam sy dan En. Suami, jgn patah semangat.. I’m sure there will be days when we will feel so depressed, thinking nobody love us because of our imperfection.. When the days come, ingatlah, ada anak atau tak dak anak, itu bukan hak manusia untuk menilai.. All those sarcasm akan lenyap jugak suatu hari nanti.. Apa yg penting, hargailah mereka yg berada di sisi kita.. Lagipun, Allah kan ada?! Semua yg berlaku adalah dengan izin Allah Yang Maha Esa.. Hidup ni terlalu singkat untuk kita terus-terusan bersedih.. Selagi nyawa dikandung badan, selagi itulah Allah bagi kita peluang untuk terus berdoa dan berusaha.. Insya-Allah, Allah akan kabulkan doa orang-orang yg bersabar.. Berikanlah kami ruang, sesungguhnya Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk kami.. Doakan kami ye?!

Last but not least, Ganbatte to all TTCers!!! p(^o^)q

Belum Ada Rezeki Anak, Sabar Tiada Anak, Sedih Belum Ada Zuriat, 2 Tahun TTC

p/s: Insya-Allah, tak lama lagi adik-adik ipar dan adik sy akan melangkah ke alam perkahwinan.. Semoga dengan izin Allah, mereka akan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah secepat mungkin.. Then, dapatlah kedua-dua Mak Ayah dan Mak Abah sy n En. Suami merasai pengalaman menjadi Datuk dan Nenek.. N kami akan menjadi Pak Long dan Mak Long yg super sporting.. Amin.. (^_-)v

Wednesday, August 22, 2012

Suatu Hari di Hari Raya..

Assalamu'alaikum...

Alhamdulillah.. Dah sampai Hari Raya keempat.. Mesti ramai yg still dalam mood raya kan? Syukur sangat, tahun ni, Allah masih beri kesempatan untuk meraikan Hari Raya dgn orang-orang yg tersayang.. Tahun ni juga adalah tahun kedua sy beraya sebagai Puan Shakir.. N tahun ni, turn En. Suami tercinta untuk celebrate first day of Raya with my family.. =)

We reached my parents' house around 10 pm, malam raya, right after habis majlis tahlil dan berbuka puasa di rumah my in laws.. Luckily traffic was not heavy.. Bridge pun ok.. Kalau tak pukul 10 pun belum tentu boleh sampai.. Padahal Penang - Sg Petani takdelah jauh sangat..

Pepagi raya, we went to the nearest surau for solat sunat Aidilifitri sebab masjid yg paling dekat penuh.. Nasib baik dapat parking depan dgn surau tu.. Habis solat, bermulalah kisah pagi Raya sy n En. Suami.. Sampai je kat kereta, tiba-tiba En. Suami tunjuk sesuatu.. Ada wire/cable apa entah yg terjuntai kat bonet kereta.. Then, baru perasan, rupanya ada hamba Allah yg gatal tangan, pi cabut reverse camera dari kereta tu.. Patutlah nampak wire terjuntai-juntai! Ya Allah! Sy dapat rasa muka sy dah lain sebab terkejut dan geram.. Jemaah-jemaah yg habis solat pun macam perasan ada benda tak kena dgn kereta kami tu.. Then, En. Suami suruh relax, masuk kereta, terus drive balik.. En. Suami try to convince me that there was nothing serious to worry about.. Don't spoil the raya mood! Bila sampai je kat rumah, memang sah reverse camera tu dah hilang.. Cobaan.. So, dalam keadaan yg masih boleh bersabar sambil memikirkan kedai mana yg bukak pagi raya ni, kami start mencari, after habis bersalam-salaman dengan Mak, Ayah dan adik-adik.. Alhamdulillah, luckily ada jugak kedai accessory kereta depan Central Square yg bukak.. Mekanik tu pun terkejut macamana boleh ada org yg gatal tangan yg cabut bendalah tu.. Depan surau pulak tu.. Memalukan umat Islam je kalau yg buat tu org Islam.. Papepun, syukurlah sebab takde other major damage.. Yakin je, apa yg terjadi ada hikmah di sebaliknya.. =) After mekanik tu install new reverse camera, n after paid him a certain amount of money (consider duit raya jugaklah..) we started our raya journey! Penang, here we come! Again.. =)

Disebabkan insiden tu, kami bertolak agak lambat ke Penang.. Mesti balik, sebab most of my Mom's family members are in Penang.. First destination - Rumah Tok Teh.. Sini best sebab memang terasa keaslian kampung tu.. Kat Penang ni susah nak cari kampung yg betul-betul kampung, so bila datang rumah Tok Teh terasa macam kecik-kecik dulu.. Kalau time musim buah lagi best! Rambutan, durian, manggis semua ada.. =) Best sembang dgn Tok Teh ni, dia ada banyak sangat topik n idea.. Sambil dok bersembang tu, anak Tok Teh datang dan hidangkan nasi impit dan rendang daging kijang untuk kami.. Nice.. Then, kami sempat jugak melawat kawasan sekeliling rumah Tok Teh.. Antara banyak-banyak benda yg ada kat situ, yg paling menarik our attention were these 2 fellows, total ada 4 ekor sebenarnya.. Ni yg kecik, yg besar asyik lari bila my sis nak snap gambar;


Tok Teh kata, ni ayam selasih.. Isi dia warna hitam.. Kebanyakan org cari untuk dijadikan ubat.. Not so sure untuk apa, but when I mentioned to my boss about those chicken pun dia cakap benda yg sama.. Chinese pun use daging ayam ni untuk tujuan perubatan.. But for us, ayam-ayam ni sangat comel! Bulu dia tersangatlah putih.. Anak Tok Teh cakap, Tok Teh siap bahasakan diri dia "Abah" bila panggil ayam-ayam ni.. My sis pun dah tangkap cintan dgn keputihan ayam-ayam ni sebab kucing dia pun putih macam ni.. Macam-macam.. Nasib baik dia tak mintak seekor.. ("-_-) Papepun, seronok sangat masa kat kampung tu.. Dah tak ingat alkisah pagi raya yg entah pape entah tu.. Cobaan.. =)

It had been a very long day.. Dari mainland ke island back to mainland.. Ziarah saudara-mara di sebelah Mak dari satu rumah ke satu rumah.. (Sebelah Ayah nun jauh di Johor.. Tak dapatlah nak pi tahun ni.. Cuti singkat sangat..) Last-last sampai rumah pukul 11 malam.. Penat, sampai semua tertidur dalam kereta, kecuali En. Suami sebab dia driver.. Terima kasih banyak-banyak, Abang.. =) Despite all that, I was very happy, because I've gone through the first day of raya with my family.. Terus lupa yg pagi raya tu tak sebest yg diharapkan.. However, my Raya did started pretty lousy, but it ended beautifully..

I'm sure this will be one of kisah Raya yg akan sy kenang.. Suatu hari di Hari Raya.. =)




p/s: Kasih sayang adalah sesuatu yg sangat misteri.. Ianya boleh terjalin atau terputus tanpa kita sedari.. Berdoalah.. Semoga Allah memanjangkan kasih sayang antara kita, sesama saudara.. Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir dan Batin.. (^_-)v



Thursday, August 16, 2012

Raya Mood is in the Air..

Assalamu'alaikum...

Pagi tadi masa on the way ke office, jalan tersangatlah lengang.. Rasanya, ramai yg dah mula bercuti kot?! As for me, En. Suami n the rest of my colleagues, cuti raya tahun ni hanya start this Saturday until Tuesday.. Hari-hari seterusnya, bekerja macam biasa.. Which is not something new.. At least this year I’m not “on-call”.. Insya-Allah... So, bolehlah menikmati cuti Raya ni to the fullest walaupun singkat saja.. Go for quality, not quantity! Ayat nak sedapkan hati.. =)

Kalau diizinkan Allah, Ahad ni, semua umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilifitri.. Rasanya, Syawal ini lebih bermakna jika perubahan untuk menjadi lebih baik, yg kita amalkan dalam bulan Ramadhan berpanjangan.. Insya-Allah..

Last week, me n En. Suami n my youngest sister, sempat pusing-pusing Penang, cari baju raya n other related things.. Kat sini sy list down places yg kami pi semasa dalam misi “Shopping Raya 2012” ni, sehingga dapat apa yg dicari... =)

First stop;
Kompleks Bukit Jambul, KBJ, dekat dgn Bukit Jambul Golf Course.. Kalau hari-hari biasa, biasanya sy dan En. Suami search for computers’ hardware n software kat sini.. Tempat lain pun ada, it just that, sini lebih senang sebab everything within a reach.. Satu setengah tingkat hanya focus on computers’ stuffs saja.. Kedai hand phone pun banyak.. Dan yg paling banyak ialah kedai baju, tudung n kasut! Dalam KBJ ni pun ada Kamdar n Mydin.. Senang, samada larat atau tak saja.. Berbalik kepada misi kami tadi, after pusing punya pusing, survey baju n kasut, finally, we decided to buka puasa saja kat situ.. Then, balik sebab tak boleh decide nak beli apa.. Actually, tak boleh decide nak beli warna apa.. =) Then, destinasi seterusnya..

Second stop;
Tesco Extra, Sungai Dua, dekat dengan USM.. Actually, kami tak plan pun nak shopping kat situ.. Tapi, memandangkan jam pun dah tunjuk pukul 10 malam, the only place yg buka time camni, hypermarket.. Sampai saja kat situ, orang teramatlah ramai.. Butik/ kedai yg jual baju, tudung pun banyak.. Bincang punya bincang, pikir punya pikir, finally initial plan kami yg nak theme color biru tahun ni, terus bertukar.. Dari pilih warna then design baju, terus decide to pilih baju with any warna.. Baju Melayu En. Suami will then follow my warna jubah.. Senang.. Akhirnya, dapatlah satu baju jubah batik ni.. Warna dalam pink belacan, brownish sikit.. 1 benda dah settle! Next...

Third stop;
Queensbay Mall.. Seronok window shopping kat sini, tapi jubah, tudung memang tak dakla kat sini.. Oleh sebab tak larat nak jalan dari north ke central ke south turun naik escalator, kami concentrate kat dalam Jusco saja.. Beli table cloth, other household, kitchen stuffs, n pape jelah yg kami rasa tak dak kat rumah tu.. =) Next..

Forth stop;
Bazar Chowrasta n sepanjang jalan tu.. Dekat-dekat Komtar.. Actually, this place is a must.. As far as I can remember, daripada kecik lagi Mak n Ayah akan bawak kami 4 beradik beli barang-barang kat sini.. Naik bas dari rumah sampai Komtar, pusing Komtar & Parkson, jalan sampai bazar, bukak puasa kat situ then after habis shopping, tunggu bas kat Komtar untuk balik rumah.. Priceless.. Rindu hari-hari itu..
Anyway, Komtar sekarang dah tak sama macam 20 - 30 years ago.. But still, ramai orang suka shopping kat situ.. Maybe sebab kedudukannya di tengah-tengah bandar, so pilihan pun banyak.. Bukan setakat baju Raya, semua jenis baju pun ada.. The reason why we went to the bazaar was because of baju Melayu En. Suami.. Tahun lepas, En. Suami ada beli baju Melayu kat sini.. Ready-made, tapi sangat selesa bila pakai rasa macam betul-betul ikut ukuran badan .. Chinese tailor pulak tu.. So, this year we went to the exact same place, but to our surprise, tak banyak kedai kat bazaar yg buka, including kedai Uncle tu.. So, lepas pusing bazaar dalam 3 kali, kami pun plan destinasi seterusnya..

Fifth stop;
Giant Bayan Baru.. Yang ni kami pi sebab nak beli barang-barang dapur.. Then, sambil pusing-pusing, nampak tudung yg menurut kata En. Suami sangat padan dengan baju pink belacan sy tu.. To be frank, I'm not that stylish when it comes to tudung.. Biasanya, sy cuma akan pilih tudung bawal.. Sy pun tak sure sebab apa, tapi yg pastinya bila sy pakai tudung yg ada awning tu, rasa macam ada yg tak kena dengan muka saya.. En. Suami pun cakap macam tu.. Macam-macam.. =) 

Final stop (I hope);
Back to Kompleks Bukit Jambul.. Akhirnya, misi mencari baju Melayu warna pink belacan untuk En. Suami berakhir.. Pi mai pi mai tang tu jugak.. Kasut, baju, tudung, barang-barang lain, semua sudah.. Settle.. Letih.. Lega.. ("-_-)

To those yg teringin nak shopping Raya kat Penang, maybe these places will give you some ideas about shopping in Penang, depending on what you are looking for.. Maybe tak sehebat shopping di KL or tak semurah shopping di negeri-negeri lain, but for me, kemeriahan shopping di Penang is good enough.. Tak kisahlah di mana saja kita berada, yg penting suasana, mood Raya tu sendiri.. Happiness, excitement, joyfullness! Being in the malls, looking at young kids, always remind me of my childhood days.. N that makes me more thankful to Allah for allowing me to enjoy this moment.. Alhamdulillah..

Akhir kata, sy ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.. Andai ada tulisan sy yg menyinggung atau mengecilkan hati sesiapa, harap dimaafkan.. Maaf juga if this entry is too lengthy.. Me, myself is also excited to celebrate this Aidilifitri.. Selamat meraikan hari kemenangan saudara-saudara Islamku! Tahniah di atas kemenangan anda!!!



p/s: Tempat lain yg best shopping: Sunshine Square, Bayan Baru.. Sini best sebab selalu dapat cash voucher if we shop more than certain amount.. Actually, banyak lagi tempat lain, tp yg lain tu dah luar dari kawasan sy.. Hehe.. Selamat bershopping?! (^_-)v

Thursday, July 26, 2012

Ramadhan Checklist!

Assalamu'alaikum...

Hari ni ialah hari ke-6 umat Islam berpuasa.. So, how are things getting on? Adakah apa yg kita pre-planned sebelum puasa ari tu really happening? Jom semak! (Ini bukan checklist utk beli barang2 raya ye?!) (^_-)v

Aktiviti Bulan Ramadhan Puasa, Checklist Ramadhan, Tingkatkan Amalan, Ukur Amalan Bulan Puasa

Mungkin checklist ni boleh digunakan utk monitor activity harian kita di bulan yg mulia ini.. Insya-Allah, panjang umur, tahun depan, kita boleh buat more improvement! Hidup kan suatu perjalanan.. Jadikanlah ia suatu perjalanan ilmu, menuju keredhaan Allah.. =)

Anyway, sy nak share few interesting stuffs, yg berkaitan dgn salah tanggapan yg kerap berlaku di bulan Ramadhan.. I happened to have this from a friend, kalau ada facts yg tak betul, harap dimaafkanlah ye?! Sy pun masih belajar.. =)


Kesilapan Kerap Muslim di Ramadhan
Oleh
Ust. Hj. Zaharuddin Bin Hj. Abd Rahman
Pada hemat saya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif 'mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT.
Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah :-

1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam). Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112). Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain. Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam. Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18)

4) Menunaikan solat witir sejurus selepas terawih. Menurut dalil-dalil yang sohih, waktu yang terbaik bagi solat witir adalah penutup segala solat sunat di sesuatu hari itu berdasarkan hadith ertinya "Jadikanlah solat sunat witir sebagai solat kamu yang terakhir dalam satu malam". (Fath al-Bari, no 936). Sememangnya tidak salah untuk melakukan witir selepas terawih, cuma sekiranya seseorang itu yakin akan kemampuannya untuk bangun bersahur dan boleh melakukan solat sunat selepas itu, maka adalah lebih elok ia melewatkan witirnya di akhir malam.

5) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, 'ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi 'kurus kering' pastinya.

6) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih. Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

7) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah. Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

8) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

9) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat. Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

10) Menganggap waktu imsak sebagai 'lampu merah' bagi sahur. Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah 'lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md 'Uqlah, hlm 278)

11) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat. Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

12) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka. Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-
Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )
Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.
Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak" ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)


p/s: Teguran yg membina, will drive us towards Allah.. Bukakanlah hati utk menerima teguran.. Muhasabah diri.. Jadilah insan yg lebih baik berbanding semalam.. =)

Tuesday, July 24, 2012

Salam Ramadhan..

Assalamu'alaikum...

Wah, lamanye tak menulis kat sini.. Dah sebulan lebih! Cepatnye masa berlalu.. Dah masuk bulan puasa pun.. Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang kat kita utk sama2 berpuasa pada tahun ni.. Masih diberi kesempatan utk memperbaiki kekurangan diri dan memperbanyakkan amalan.. Mana tahu, tahun depan Allah dah jemput kita kembali kepada-Nya? Sy teringat cerita dr En. Suami tentang seorang arwah yg bekerja di tempatnya.. Dlm conversation terakhir antara arwah dgn En. Suami, arwah ada berkata, "Tak sabarnya nak tunggu Ramadhan tahun ni.." Menitis air mata sy.. Allah lebih sayangkan dia.. Arwah tak sempat merasai Ramadhan yg dirinduinya itu.. Sesungguhnya, sbgai manusia, kita hanya merancang, Allah yg menentukan segala-galanya.. Semoga Allah menempatkan arwah di kalangan org2 yg beriman..

Utk peringatan kpd kita yg masih bernafas di bumi Allah ini.. Hargailah sisa hidup kita yg masih tinggal.. Semuanya dipinjamkan kpd kita.. Bersyukurlah.. Jadikanlah Ramadhan kali ini permulaan yg terbaik utk kita lebih mendekatkan diri kpd Allah.. Siapa tahu, ini mungkin Ramadhan kita yg terakhir..

Sesungguhnya, Islam itu indah.. Ramadhan itu pun indah.. Setiap kali bila berada dlm bulan Ramadhan, sy dpt rasakan suatu kelainan.. Suatu ketenangan.. Kalau dulu masa kecik2, bila tau je dah masuk bulan puasa, seronok sgt sbb tau raya dah dekat.. =) Masa tu memanglah tersangat rajin tolong Mak buat kuih raya kat dapur.. Ayah pulak siap bagi motivation lg.. 1 hari puasa = RM 1.. Banyak tu! =) Miss those good old days..

Tp, sekarang, bila dah besar, pengertian seronok tu pun dah berubah.. Fikiran pun dah bertambah matang.. Dan yg paling penting, kita sepatutnya lebih menghayati erti puasa itu sendiri.. Hikmah dan manfaatnya.. Kemudian, akan terlihatlah the beauty of Ramadhan.. So, gunakanlah masa sebulan ini sebaik-baiknya ye?!

Anyway, I would like to share this special video with you, Muslims n Non-Muslims.. A colleague of mine sent me this n I put in Opick song, Ramadhan Tiba, to bring in the Ramadhan mood in all of u! Hope u'll enjoy it.. =)

Last but not least... Salam Ramadhan from me, Nurul Azzura..

video


p/s: Selamat berpuasa ye kawan2?! (^_-)v



Friday, June 8, 2012

Hati Seorang Ayah..


Beratnya untuk melepaskan dia pergi. Selama ini tangan ini yang membelainya. Selama ini hati ini yang selalu bimbangkannya. Sejak suara tangisnya yang pertama, sejak kulaungkan azan di telinganya, aku begitu mengasihinya. Ya, dia adalah permata hatiku. Namun dia bukan selamanya milikku… 

Rumah ini cuma persinggahan dalam perjalanannya menuju kedewasaan. Dan kini sudah hampir masanya kau pamit. Walaupun di hatiku tercalar sedikit rasa pahit, tapi siapalah aku yang boleh menahan perjalanan waktu? Siapakah aku untuk menahan realiti kedewasaan? 

Maafkan aku wahai anak…bukan aku yang tidak tega, tetapi kerana terlalu cinta...

Hatiku tertanya-tanya apakah ada insan lain yang boleh menjaganya sepenuh hati. Sejak bertatih aku melihat jatuh bangunnya tanpa rasa letih. Siapakah yang membalut luka hatinya dalam kembara itu nanti? Aku jauh…bila segalanya bertukar tangan, amanah akan diserahkan. Aku tahu saat itu aku mesti mula melepaskan. Itu satu hakikat. Cinta bukan bererti mengikat...tetapi melepaskan, membebaskan...

Kau umpama anak burung yang telah bersayap, telah mampu terbang membelah awan, meninggalkan sarang. Apakah aku terlalu dungu untuk terus membelenggu? 

Puteriku, kau terpaksa kulepaskan... 

Apakah si dia mampu menyainginya seperti aku? Ah, mengapa rasa curiga ini datang bertandang. Bukankah segalanya telah diputuskan sejak dia membisikkan bahawa hatinya telah diserahkan kepada ‘si dia’ – lelaki pilihannya? Bukankah segala perbincangan musim lalu telah terungkai dan keputusannya sudah dimeterai? Namun, hati ayah...pasti ada gundah. Sudah pasrah, tapi diguris goyah. Bolak-balik hati ini wahai anak...terlalu laju untuk dipaku. Tepatkah pilihanmu? Tepatkah keputusanku? 

Namun siapakah kita yang boleh membaca masa depan? Layakkah kita mengukur kesudahan di batas permulaan? Sangka baik jadi penawar. Kau anak yang baik, insya-Allah pilihanmu juga baik. Tuhan tidak akan mengecewakanmu. Jodohmu telah ditentukan Allah itu pasti ada kebaikan! 

Kekadang, aku diserbu seribu pertanyaan. Apakah aku masih di hatinya bila dia bersuami nanti? Atau aku hanya akan menjadi tugu kenangan yang dijengah sekali-sekala? Bukan, bukan aku membangkit, jauh sekali mengungkit...upayaku mendidikmu bukan satu jasa... 

Itu hanya satu amanah. Namun, ketika usia menjangkau senja aku pasti semakin sepi... aku akan mengulang-ulang kisah lama yang penuh nostalgia. Diulit oleh kenangan indah musim lalu, ketika dia begitu manja di sisi. Aku ingin mendengar lagi suaranya yang dulu-dulu. Mengadu tentang ini dan itu. Bercerita dan berkisah, dengan lidahnya yang petah dan lagak yang penuh keletah...

Pergilah. Aku rela. Allah bersamamu. Doaku mengiringi setiap langkah di alam rumah tanggamu nanti... 

Moga si dia akan menjaganya seperti aku menjaga ibunya. Aku akan bersangka baik, justeru Allah itu menurut sangkaan hamba-hambaNya. Aku bersangka baik, insya-Allah dia dan aku akan mendapat yang terbaik...

Di situ noktahnya kebimbangan hati seorang ayah! 

Renungan kepada :
  1. Wanita (anak-anak perempuan) yang belum berkahwin ingatlah bapa anda, jangan menderhaka terhadapnya dan ingkar suruhan-Nya kerana dosa anda masih ditanggung oleh bapa anda. 
  2. Wanita yang sudah berkahwin imbas kembali saat-saat anda masih dalam tanggungan bapa. 
  3. Lelaki yang bakal berkahwin sebagai persediaan anda menjadi bapa kepada anak-anak perempuan anda. 
  4. Lelaki yang menjadi suami, izinkanlah isteri anda berhubung dengan bapanya....sesungguhnya anda juga  akan merasai perkara yang sama jika anda mempunyai anak perempuan 
(As extracted from a mail that was sent to me 4 years ago)


p/s: I know somewhere this month we will be celebrating Father's Day.. For me, every day is Parents Day.. This entry is specifically  dedicated to my Ayah, En. Lias whom is not so well nowadays but still patiently undergone the hemodialysis to keep him survive.. I love u, Ayah.. Hanya Allah saja yg dapat membalas jasa2mu.. Thank u for everything.. =)

Thursday, June 7, 2012

Antara Sakit dan Kasih Sayang..

Assalamu'alaikum..

Bulan Mei dah pun seminggu melabuhkan tirainya.. Dan selama seminggu ni jugaklah, I've been really sick.. Seingat sy, kali terakhir sy demam seteruk ni adalah ketika sy di Tingkatan 2.. Demam, batuk, sakit kepala, pening, running nose, yg seolah2 takde penghujungnya.. Bila hampir nak baik, En. Suami pulak demam teruk.. Then, sambung demam lagi.. Alhamdulillah, hari ni dah boleh focus kat kerja n dah boleh menulis kat sini.. Bak kat Mak..
Nak baik memang lambat.. Sakit tu mai macam kilat, tp dia p macam semut.. 
=)

Tapi, bila fikir2 balik, sebenarnya sakit ni mainan psikologi je.. Kalau asyik fikir sakit, memang takkan baikla sakit tu.. Bila dalam otak dah set sakit, secara automatik, kita tak lalu makan, bila tak lalu makan, badan pun takde tenaga, bila dah takde tenaga, mulalah jadikan itu sebagai alasan tak solat, bila solat pun dah abai, syaitan lagi suka nak dekat, bila dah semakin tak ingat Allah, mulalah nak salahkan Allah kenapa bagi sakit, kenapa tak sihat2 lagi, bila dah hampir putus asa, mulalah percaya dan yakin pada kuasa2 lain yg boleh menyembuhkan kita, atas alasan ingin berikhtiar.. Then, the list goes on n on n on n on.. N finally, tanpa disedari kita dah jauh menyimpang dari Allah.. Takkah rugi?

Sesungguhnya, kasih sayang Allah itu sangatlah luas.. Dia jadikan penyakit, dan Dia juga yg jadikan penawar segala penyakit.. Allah Maha Pencipta.. Sebenarnya, antara diberi sakit dan disembuhkan sakit, kedua-duanya adalah ujian.. Ujian untuk melihat adakah kita masih di dalam laluan yg betul, adakah kita orang yg tahu berfikir lantas bersyukur, adakah kita semakin mendekati-Nya atau semakin jauh dari-Nya..

So friends, the next time u fall sick, ingatlah Allah amat sayangkanmu.. Bersyukurlah, kerana Dia masih pedulikan kita.. Masih memberi peluang kepada kita untuk terus beriman dan bertaubat kepada-Nya.. Allah yg jadikan kita.. Dia tahu apa yg baik dan apa yg tak baik untuk kita.. Sama2lah kita berdoa.. Semoga sakit itu dapat menghapuskan dosa2 kita yg setinggi gunung.. Insya-Allah..

Sakit Tak Sembuh, Sakit Sebab Allah Sayang
Ya Allah, aku berlindung denganMu dari ditimpa kesusahan dan kedukaan, dari kelemahan dan kemalasan, dari kedekut dan perasaan takut dan dari desakan hutang dan paksaan orang.

p/s: Teringat masa first day demam En. Suami mainkan lagu "Stereo hearts" by Gym Class Heroes & Adam Levine berpuluh2 kali.. Trying to divert my attention, not to think too much about ketidakselesaan yg sdg dihadapi, n make me feel as if I'm not sick.. N for that, I would like to thank my husband.. Thank u.. (^_-)v

Friday, May 25, 2012

Demi Masa..

Assalamu’alaikum..

Dalam hidup ni, we either tend to be terlalu selesa or selalu tak berpuashati with what we’ve got..Pernah tak kita tanya diri kita, adakah apa yg kita nak sama dgn apa yg Allah nak kita buat kat dunia ni?

One of my best friends sent me this, a reminder to myself, n I hope it can be a reminder to all of you also.. Insya-Allah.. =)



Jam Antik Kecil Besar, Demi Masa, Kira Masa


Mari Mengira!!!
1 hari = 24 jam
Satu TAHUN?
12 Bulan
52 Minggu
365 Hari
8760 Jam
525600 Minit
31536000 Detik
Taburan normal manusia meninggal dunia (tahun)
< 60th
> 70th
60th - 70th
(65th)
Chart
Kebanyakan manusia meninggal dunia antara usia 60 thn-70thn (majoriti)
Puratanya manusia meninggal ± 65 tahun
"Baligh: Start untuk seseorang di perhitungkan amal baik atau buruknya selama hidup di dunia"
Laki-laki Baligh ± 15 tahun
Wanita Baligh ± 12 tahun
Usia Yang ada untuk kita beribadah kepada-Nya, puratanya:
Mati - Baligh = Baki Usia, :~ 65 - 15 = 50 tahun
50 tahun digunakan untuk apa?

Catatan:
50 tahun =
18250 hari =
458000 jam
12 jam siang hari
12 jam malam hari
24 jam satu hari satu malam

Gambaran kasarnya:

Mari kita muhasabah bersama......! 
Waktu kita tidur ± 8 jam/hari ;
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai tidur 18250 hari x 8 jam = 146000 jam = 16 tahun 7 bulan; dibulatkan jadi 17 tahun


Logiknya: 
Alangkah sayangnya waktu 17 tahun habis digunakan untuk tidur, padahal kita akan tertidur dari dunia untuk selamanya....

Waktu aktiviti kita di siang hari ± 12 jam
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai untuk aktiviti:
18250 hari x 12 jam = 219000 jam = 25 tahun
Aktiviti disiang hari: 

Ada yang bekerja, atau bercinta, ada yang belajar atau mengajar, ada yang sekolah atau kuliah, ada yang makan sambil jalan-jalan, dan banyak lagi.

Waktu rehat ± 4 jam
Dalam 50 tahun waktu yang dipakai untuk rehat 18250 hari x 4 jam = 73000 jam = 8 tahun
Rehat: menonton tv, atau mungkin dihabiskan termenung dibuai khayalan...
17 tahun + 25 tahun + 8 tahun = 50 tahun 
Lalu Bila Nak Beribadah???
Padahal Allah ada berfirman yang bermaksud; "Tidak KUciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKU"...
Maut datang menjemput tak pernah bersahut,
Malaikat datang menuntut untuk merenggut,
Manusia tak kuasa untuk berkata-kata,
Allah Maha Kuasa atas syurga dan Neraka,
Terimalah habuanmu seadanya..
Memang benar!!! Menuntut ilmu itu ibadah, kalau niatnya untuk ibadah, tetapi kebanyakannya belajar agar mudah mencari pekerjaan..
Sekiranya belajar itu tidak membantu menambah pendapatan kita, kita tidak akan belajar...
Memang benar!!! Bekerja cari nafkah itu ibadah, tapi bekerja yang bagaimana?
Ramai orang bekerja untuk hidup bermewah-mewahan dan amat kurang sedekahnya
" Jarang ada yang menolak untuk dipuji dan dipuja tatkala berjaya "

Lalu Bila Nak Beribadah???
Oh! mungkin solat 5 waktu itu dianggap sudah mencukupi...!
Kerana kita fikir; solat wajib besar pahalanya, solat amalan pertama yang dihisab, solat jalan untuk membuka pintu syurga...
Benarkah solat kita itu mencukupi dan diterima?!!

Berapa banyak solat kita dalam 50 tahun???
1 solat = ± 10 minit ..... 5x solat = ± 1 jam
Dalam waktu 50 tahun waktu yang terpakai utk solat = 18250 hari x 1 jam = 18250 jam = 2 tahun


Kesimpulan:
Waktu yang kita manfaatkan dalam 50 tahun di dunia cuma 2 tahun untuk solat (ini kalau yg solat 10minit! Kalau solat macam ayam patuk tanah..amacam?) 2 tahun dari 50 tahun kesempatan kita.... itupun belum tentu solat kita bermakna berpahala dan di terima.
Dan sekiranya pahala solat kita selama 2 tahun tidak sebanding dengan perbuatan dosa-dosa kita selama 50 tahun;
dalam percakapan kita yang selalu dusta, baik yang sengaja ataupun tidak, dalam pertuturan kita yang sering mengguris orangtua kita, dalam harta kekayaan kita yang selalu kedekut terhadap orang faqir, dalam setiap perbuatan kita yang selalu bergelumang dosa...

Logiknya:

Bukan satu yang mustahil kita umat akhir zaman akan berhamburan di neraka untuk mendapatkan balasan kelalaian...
Terlalu banyak masa yang terbuang percuma selama manusia hidup di dunia dan semuanya itu akan menjadi bencana...

Penyelesaian:

Tiada kata terlambat walaupun waktu berlalu cepat, isilah ia dengan sesuatu yang bermanfaat!!!
Ingatlah negeri kita...Akhirat 

Dan sebagai penutup, let's refresh our minds with this 5 Perkara..
  1. MUDA SEBELUM TUA 
  2. KAYA SEBELUM MISKIN  
  3. LAPANG SEBELUM SIBUK  
  4. SIHAT SEBELUM SAKIT
  5. HIDUP SEBELUM MATI  
p/s: Teringat lagu Raihan.. Demi Masa.. Sesungguhnya, niatkanlah setiap perkara yg kita lakukan kerana Allah.. Tanpa niat, segalanya adalah sia2..=)

Tuesday, May 22, 2012

Dari Cik ke Cik Puan..

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah, congrats to Cik Adik Ipar yg akan bertukar status Puan tak lama lagi (Sekarang baru Cik Puan) – 10.11.12.. Nice date.. =)

Ahad hari tu, was Cik Adik Ipar e-day.. Just a simple majlis but sangat meriah.. Seriously! To be frank, ini adalah kali pertama I was really involved dgn majlis sebegini.. Masa sy bertunang dulu, majlis sy simple sangat.. Masa tu, bulan Ramadhan, 2 minggu sebelum raya.. Keluarga En. Suami datang berbuka puasa kat rumah dgn my whole family.. Then, buat majlis doa selamat sebab masa tu kami baru pindah masuk rumah tu.. Lepas solat tarawikh sama2, then Mak En. Suami sarung cincin tunang kat jari sy.. Simple kan?! =) I felt good actually.. Walaupun majlis pertunangan sy teramatlah simple, tapi terisi.. Mengambil berkat bulan Ramadhan yg mulia.. Alhamdulillah, a week after raya, 9 Syawal, 18.09.10, sy n En. Suami pun diijabkabulkan.. Berakhirlah pencarian cinta sy.. =)

Anyway, this entry is not about me, but about my Cik Adik Ipar e-day.. She chose pink as her engagement theme, since she loves pink so much.. N it did suit her well.. Sweet je.. (An honest opinion from someone yg doesn't really into pinkish stuff..) =)

Dari hiasan pelamin sampailah ke kenduri semuanya kami buat sendiri.. Seronok! Kat bawah ni ada list of item yg dibuat sendiri utk majlis Cik Adik Ipar, selepas melalui beberapa sesi mesyuarat di antara kaum keluarga.. =)
  1. Hantaran
    • A week before hari pertunangan tu, makcik2, sepupu2 En. Suami dah mula hantar kuih, chocolate, cake untuk dijadikan hantaran.. Then, it was our turn to letak bunga n hiasan kat barang2 hantaran tu.. (I never thought hias hantaran ni sangat enjoyable!)
    • Kalau tak silap, masa engagement day tu, total hantaran untuk pihak lelaki ialah 13 dulang.. 
  2.  Pelamin
    • Cik Adik Ipar beli kain ela pink n cream untuk buat backdrop pelamin.. Bunga, lampu semua dah ada sebab last time for my kenduri keluarga En. Suami dah prepare semua tu..
  3.  Baju, make-up, andam-mengandam, photographer, videographer 
    • Baju, Cik Adik Ipar n Mak yg sediakan..
    • Make-up, andaman, kawan2 Cik Adik Ipar yg buat..
    • Photographer, videographer, Cik Adik Ipar Bongsu dan kawan2 Cik Adik Ipar yg buat..
  4. Kenduri
    • Antara menu hari tu ialah: nasi minyak, nasi putih, ayam goreng yg dah diperap, gulai daging, gulai ikan kering, ayam masak merah, sambal tumis udang, jelatah, kuih lopis, karipap dan kuih lompang..
    • Semuanya dimasak oleh chef2 yg sangatlah sporting.. Mak2 n Pak2 Saudara En. Suami.. (Masa kenduri belah En. Suami dulu pun chef2 ni jugak yg masak.. I’m always impressed on how they can manage to cook so well..)
    • Kerusi meja, pinggan, gelas, buffet trays, alas meja semuanya hak kaum kerabat En. Suami..
  5.  Jurucakap majlis
    • Yg ni, Abah serahkan kat En. Suami.. Sebagai abang, En. Suami diberi tanggungjawab untuk menjadi jurucakap/ pengerusi majlis semasa sesi peminangan..Actually, that was his second time.. His first time was masa upacara merisik hari tu.. But I can really see his efforts to make this majlis berlangsung dengan lancar.. Alhamdulillah..
Lepas habis je sesi perbincangan, ibu pihak lelaki menyarungkan cincin pertunangan.. Now, it is official.. =)
Selamat Bertunang Siti Nur Diyana & Azizol
Then, sesi bergambar dan makan2 sebelum bacaan doa selamat.. Everybody looked so delighted.. Segala penat lelah, preparing for this e-day, making sure everything in order, seemed to be worth it bila tengok semua orang happy! Including me.. =)

Personally, sy suka cara majlis tu diadakan.. Sebaik sahaja pihak lelaki pulang, keluarga En. Suami mengadakan sesi yg seterusnya: Sambutan Hari Ibu dan Hari Ulangtahun, khas untuk Mak, makcik2 En. Suami dan sepupu2nya yg dah bergelar Ibu.. (Harap2, tahun depan, sy pun akan diraikan.. Amin).. Sambutan Hari Ulangtahun pulak untuk meraikan Hari Ulangtahun Cik Adik Ipar dan sepupu2 yg lahir pada bulan Mei.. Cik Adik Ipar, yg kini bergelar Cik Puan, menyampaikan hadiah to our Bondas yg telah bertungkus lumus menjayakan majlis pertunangan Cik Adik Ipar.. =)

Here are some photos yg sempat sy snapped masa majlis tu..

Hantaran Warna Pink Simple, Hantaran Cara Kampung
Barang Hantaran dari Pihak Perempuan..

Bertunang Sambut Hari Jadi
Birthday Girl (Cik Puan) & Boys..
Bertunang Sambut Hari Ibu
All Bondas..
Sarung Cincin Tunang, Bunga Tangan

Masa akhir majlis tu, En. Suami mintak nak bergambar kat pelamin.. Sy terkejut sangat.. Malu pun ada.. Then, En. Suami cakap, “Kita tak pernah ada pelamin macam ni masa tunang dan nikah dulu..” Sy tergamam, then hulurkan tangan.. En. Suami ambil cincin kahwin kami dan sarungkan kat jari sy.. Senyum.. “Terima kasih Abang..” =)

 Terima kasih semua dari kami sekeluarga!!! (^_-)v

Pelamin Pink Simpla, Shakir Saja, Bunga Tangan

p/s: I learnt something masa majlis tu.. Yg buat sy terfikir alangkah mudahnya urusan kahwin jika semua orang tahu membezakan yg mana satu adat dan yg mana satu syariat.. Bulan 7 ni, Insya-Allah Cik Adik Ipar Bongsu pulak akan bertunang.. Adakah akan diijabkabulkan pada 10.11.12 juga? Sama2lah kita nantikan.. =)

Tuesday, May 15, 2012

Marah? Think Again..

Assalamu'alaikum..

Beberapa hari kebelakangan ni, I've been feeling or should I say, experiencing a lot of hot aura around me.. Macam gunung berapi nak meletus, camtu!

People will say, “Well, what do u expect? Life is not a bed of roses.. There were also a lot of thorns.. U cannot change it!” True, it's a fact.. U can’t convert the thorns to roses, but u can manage the thorns, so that it won’t be poking u all the time.. The action that u take will differentiate u from others.. Don’t u think so? =)

Tp sayangnya, tak semua orang sedar hakikat ni, n how we react to an occasion will eventually affect our lives.. N who we are as Muslims..
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya marah adalah secebis api yang dinyalakan dalam hati. Tidakkah engkau melihat kepada kedua-dua matanya yang merah dan urat-urat lehernya yang menggelembung? Maka apabila salah seorang daripada kamu berasakan sesuatu dari yang demikian, maka rapatkan diri kamu ke muka bumi (duduk menenangkan diri atau sujud kepada Allah)." (Riwayat al-Tirmidzi).
If something that we planned didn’t turn out to be as expected, what will people normally do? Since I can feel there are a lot of negative charges around me, yg asyik nak meletup je, so I will share this interesting anger management article wrote by Dr. Stephen R. Covey.. (I personally like his book on 7 Habits of Highly Effective People.. U should try reading it..) 


So, to all readers out there, happy reading! =)

"Discover the 90/10 Principle. 
It will change your life (at least the way you react to situations).

What is this principle?  10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is
decided by how you react. 
What does this mean? We really have no control over 10% of what happens to us. 

We cannot stop the car from breaking down. The plane will be late arriving, which
throws our whole schedule off. A driver may cut us off in traffic.

We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the
other 90%.

How? ……….By your reaction.

You cannot control a red light. but you can control your reaction. Don't let people fool
you; YOU can control how you react.

Let's use an example.

You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee
onto your business shirt. You have no control over what just happened. 
What happens next will be determined by how you react. 
You curse.
You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in
tears. After scolding her, you turn to your spouse and criticize her for placing the cup
too close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs
and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy
crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus.
Your spouse must leave immediately for work. You rush to the car and drive your
daughter to school. Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph
speed limit. After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fine away, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to coming home.

When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse
and daughter.

Why? …. Because of how you reacted in the morning. 

Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?
The answer is "D".

You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5
seconds is what caused your bad day.

Here is what could have and should have happened.

Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry.  You gently say, "It’s ok
honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush
upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time
to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and
waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss
comments on how good the day you are having.

Notice the difference? 
Two different scenarios. Both started the same. Both ended different.

Why?
Because of how you REACTED.

You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% was
determined by your reaction.

Here are some ways to apply the 90/10 principle.
  • If someone says something negative about you, don't be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you! React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out etc.
  • How do you react if someone cuts you off in traffic? 
    • Do you lose your temper? 
    • Pound on the steering wheel?  (A friend of mine had the steering wheel fall off)
    • Do you curse?
    • Does your blood pressure skyrocket?
    • Do you try and bump them?
WHO CARES if you arrive ten seconds later at work?  Why let the cars ruin your drive?

Remember the 90/10 principle, and do not worry about it.
  1. You are told you lost your job.
    • Why lose sleep and get irritated? It will work out. 
    • Use your worrying energy and time into finding another job.
  2. The plane is late; it is going to mangle your schedule for the day. 
    • Why take outpour frustration on the flight attendant? She has no control over what is going on.
    • Use your time to study, get to know the other passenger. Why get stressed out? It will just make things worse.

Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results.
You will lose nothing if you try it. The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle. 

The result? 
Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. We all must understand and apply the 90/10 principle.

It CAN change your life!!!"

So friends, it doesn't matter how n where u start, but how n where u end will single u out from the rest.. The next time u feel like nak marah somebody, try apply this principle.. Don't waste your time cursing n blaming the cause, use the time to think of the best solution.. OK?! (^_-)v



(Photo credit to: http://endlesslightandlove.files.wordpress.com/2013/07/question-mark.jpg)

p/s: Jangan marah2.. Nanti cepat tua.. Senyum2 selalu.. =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...