Nuffnang Ads

Thursday, April 23, 2015

TTC & Me - Pantang, Jangan Tak Pantang.. ;)

Assalamu'alaikum...

Sedar tak sedar, dah lebih setahun saya tak update apa2 kat blog ni.. Dah masuk bulan Rejab dah, tak lama lagi Sya'aban, Ramadhan pastu Syawal.. Syawal ni, Insya-Allah akan cukupla 5 tahun usia perkahwinan saya dgn En. Suami.. Alhamdulillah.. (^_^)

So, bila dah menginjak ke angka 5 ni, usaha utk dapatkan baby perlu lebih la kan? Azam tahun ni - All out utk dpt baby sendiri! Ya Allah, perkenankanlah ~ 

To be frank, saya sebenarnya seorang yg sgt skeptical dgn supplement yg diformulatedkan utk those yg TTC yg bnyk dijual kat luar tu.. Takut if ada side effect.. Tapi, kalau ada antara kawan2 yg dah berjaya hamil dgn mana2 product, boleh la share ye?! Nak tahu dari real people with real testimonials.. =)

****************

So, last year, atas nasihat keluarga, saya try p mengurut.. P pada hari ke-4 lepas suci.. 1st time p, kakak yg urut tu ckp, badan banyak sgt angin, makan tak menentu, kaki sejuk.. 2nd month, 3rd month, 4th month, still tak berhasil.. Maybe sbb terlalu mencuba kot, so En. Suami suruh stop and relax.. Lagipun, mungkin sbb terlalu byk keje dan byk travel, so badan selalu rasa lemah.. Tapi, memang best sgt kakak tu urut.. Siap dgn sauna lagi.. Cuma mungkin belum sampai rezeki kami.. =)

Photo from https://www.etsy.com/


Tapi, yg saya nak share kat sini ialah nasihat (or more like pantang) dari kakak tu.. Walaupun belum berjaya pregnant, alhamdulillah, saya dapat rasa perubahan yg positif.. Dah tak bersin pagi2 walaupun tak cukup tidur, badan rasa lebih cergas dan yg paling penting, kaki dah tak cramp.. Kalau tak, kerap juga kena bangun malam dan sapu minyak panas.. Ni list yg kakak tu bagi - item 1 to 21 are those to avoid, k?!:
  1. Pulut
  2. Tembikai
  3. Timun
  4. Nanas
  5. Tebu
  6. Kacang panjang
  7. Bayam
  8. Rebung
  9. Kobis
  10. Cincau
  11. Air kelapa
  12. Minuman gas/berkarbonat
  13. Ais
  14. Aiskrim
  15. Nescafe
  16. Teh tarik
  17. Makanan yg ada cuka
  18. Makanan masam dan pedas (e.g. tomyam)
  19. Mee/maggi
  20. Nasi sejuk (e.g. nasi yg masak pagi, tp petang baru makan walaupun dah reheat & laksa)
  21. Dan makanan2 lain yg menyumbangkan 'angin' kt dlm badan..
  22. Banyakkan makan ikan
  23. Banyakkan minum air suam
Hopefully, this list dapat bagi benefit utk yg sedang TTC, dan utk semua, in general.. 

p/s: Jangan putus asa.. Allah akan bagi, bila dah sampai masanya.. Till then, be happy and be grateful with what you have got.. (^_-)v

Thursday, March 27, 2014

Cara Mudah Untuk Bersedekah...

“Apabila mati seorang anak Adam, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, dan anak yang soleh yang mendoakan untuknya.”. (Hadis Riwayat Muslim)

***********

Assalamu'alaikum...

Pernah tak korang alami situasi di mana sedang enak menjamu selera di kedai makan, tiba2 di didatangi adik2 dari rumah anak2 yatim, mintak sumbangan utk sekolah depa.. Takpun, masa dok isi minyak kat stesen minyak, tiba2 datang seorang remaja perempuan mintak sumbangan sambil jual barang.. Ataupun, bila nak masuk p tekan duit kat mesin ATM, ada orang sua kertas dan mintak sumbangan utk badan yg depa wakili tu?

Pernah tak korang rasa ragu2 samada patut sedekah atau tak sbb risau semua ni didalangi sindiket? Sindiket yg mempergunakan kanak2 utk kepentingan diri sendiri.. Apapun, samada sindiket atau tidak, sebagai manusia yg menumpang di bumi Allah, yg penting kalau kita rasa nak bagi, bagilah dgn ikhlas.. Jangan pas bagi, menyesal pulak.. Hmm..

Tp, sekiranya masih ada perasaan was2 tu, saya nak kongsi cara bagaimana kita leh salurkan sumbangan kita dengan yakin dan selamat, especially utk mereka yg guna CIMBClicks.. Mungkin ada antara korang yg dah tau dan dah praktik pun, but utk korang yg terlepas pandang dan baru perasan ada function ni kat CIMBClicks (mcm saya) diharap 4 langkah mudah ni dapat membantu.. Tp, utk pengguna CIMBClicks jela ye, utk bank lain, I believe ada something similar.. So, bolehla kongsi kat sini.. =)


Sedekah, Amalan Mulia, Rezeki Allah, Nak Jadi Kaya
Photo from http://jejaklalu.blogspot.com/

***********

Langkah #1

Login CIMBClicks dan masukkan username dan password korang.. Then, akan keluar macam kat bawah ni.. Pilih Pay -> Bills..

Octo, Sedekah, Blog, Cara Bersedekah, Derma, Islamic Relief Malaysia


Langkah #2

Since ini adalah kali pertama, so saya tak pernah save dalam My Favourites billers utk pay To tu.. So click Open Billers (Category) drop down menu tu, cari dan pilih Zakat/Charities..

Octo, Sedekah, Blog, Cara Bersedekah, Derma, Islamic Relief Malaysia


Then, kat Select a Biller tu, pilih je mana2 organisasi atau badan yg bertanggungjawab yg korang rasa nak salurkan sumbangan.. Dlm contoh ni, saya pilih Islamic Relief Malaysia.. Then tekan butang Submit..

Octo, Sedekah, Blog, Cara Bersedekah, Derma, Islamic Relief Malaysia


Langkah #3

Kemudian, akan keluar satu form ni, asking for your details.. Isikan Name, I/C No, Appeal Categories dan Amount.. Utk bahagian Appeal Categories tu, korang boleh pilih kat siapa korang nak bagi.. Walaupun amount yg korang berikan tu sedikit, tapi utk somebody, somewhere out there, besar maknanya..



Sebaik saja korang tekan butang Submit, akan keluar satu lagi form yg memerlukan lebih banyak detail tentang diri korang.. Lepas isi, tekan butang Submit..

Nak Kaya Cepat, Rezeki, Cepat Kaya, Cara Mudah


Langkah #4

Lastly, akan keluar satu confirmation page utk korang confirmkan maklumat yg dah dimasukkan sebelum ni sebelum proceed to payment..

Octo, Sedekah, Blog, Cara Bersedekah, Derma, Islamic Relief Malaysia

Kalau maklumat semua ok, tekan je butang Proceed to Payment.. Since biller ni belum ada dalam My Favourites, so macam biasalah, korang kena request TAC.. Pas dapat TAC, masukkan that 6 digit numbers, then ta da.. Alhamdulillah, korang dah berjaya membantu seseorang yg memerlukan bantuan kat luar sana..


Daripada Jabir bin Abdullah, bahawa Rasullullah s.a.w pernah bersabda, maksudnya,
"Sebaik-baik manusia ialah manusia yang memberi manfaat kepada orang lain."

Senangkan! Semuanya di hujung jari je.. Lepas ni, bolehlah buat sumbangan derma atau bersedekah secara autopay tiap2 bulan macam ada seorang saudara ni buat dan share kat Facebook.. Insya-Allah..

p/s: Tangan yg memberi lebih baik dari tangan yg menerima.. Bersedekahlah dengan ikhlas.. Insya-Allah, Allah akan lapangkan rezeki utk kita, berganda-ganda.. =)
Kalau nak tahu lebih banyak hikmah sedekah, bolehlah baca tulisan seorang saudara ni kat http://www.mohdzulkifli.com/2012/02/ganda-kekayaan-dengan-bersedekah.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...