Nuffnang Ads

Friday, May 25, 2012

Demi Masa..

Assalamu’alaikum..

Dalam hidup ni, we either tend to be terlalu selesa or selalu tak berpuashati with what we’ve got..Pernah tak kita tanya diri kita, adakah apa yg kita nak sama dgn apa yg Allah nak kita buat kat dunia ni?

One of my best friends sent me this, a reminder to myself, n I hope it can be a reminder to all of you also.. Insya-Allah.. =)



Jam Antik Kecil Besar, Demi Masa, Kira Masa


Mari Mengira!!!
1 hari = 24 jam
Satu TAHUN?
12 Bulan
52 Minggu
365 Hari
8760 Jam
525600 Minit
31536000 Detik
Taburan normal manusia meninggal dunia (tahun)
< 60th
> 70th
60th - 70th
(65th)
Chart
Kebanyakan manusia meninggal dunia antara usia 60 thn-70thn (majoriti)
Puratanya manusia meninggal ± 65 tahun
"Baligh: Start untuk seseorang di perhitungkan amal baik atau buruknya selama hidup di dunia"
Laki-laki Baligh ± 15 tahun
Wanita Baligh ± 12 tahun
Usia Yang ada untuk kita beribadah kepada-Nya, puratanya:
Mati - Baligh = Baki Usia, :~ 65 - 15 = 50 tahun
50 tahun digunakan untuk apa?

Catatan:
50 tahun =
18250 hari =
458000 jam
12 jam siang hari
12 jam malam hari
24 jam satu hari satu malam

Gambaran kasarnya:

Mari kita muhasabah bersama......! 
Waktu kita tidur ± 8 jam/hari ;
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai tidur 18250 hari x 8 jam = 146000 jam = 16 tahun 7 bulan; dibulatkan jadi 17 tahun


Logiknya: 
Alangkah sayangnya waktu 17 tahun habis digunakan untuk tidur, padahal kita akan tertidur dari dunia untuk selamanya....

Waktu aktiviti kita di siang hari ± 12 jam
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai untuk aktiviti:
18250 hari x 12 jam = 219000 jam = 25 tahun
Aktiviti disiang hari: 

Ada yang bekerja, atau bercinta, ada yang belajar atau mengajar, ada yang sekolah atau kuliah, ada yang makan sambil jalan-jalan, dan banyak lagi.

Waktu rehat ± 4 jam
Dalam 50 tahun waktu yang dipakai untuk rehat 18250 hari x 4 jam = 73000 jam = 8 tahun
Rehat: menonton tv, atau mungkin dihabiskan termenung dibuai khayalan...
17 tahun + 25 tahun + 8 tahun = 50 tahun 
Lalu Bila Nak Beribadah???
Padahal Allah ada berfirman yang bermaksud; "Tidak KUciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKU"...
Maut datang menjemput tak pernah bersahut,
Malaikat datang menuntut untuk merenggut,
Manusia tak kuasa untuk berkata-kata,
Allah Maha Kuasa atas syurga dan Neraka,
Terimalah habuanmu seadanya..
Memang benar!!! Menuntut ilmu itu ibadah, kalau niatnya untuk ibadah, tetapi kebanyakannya belajar agar mudah mencari pekerjaan..
Sekiranya belajar itu tidak membantu menambah pendapatan kita, kita tidak akan belajar...
Memang benar!!! Bekerja cari nafkah itu ibadah, tapi bekerja yang bagaimana?
Ramai orang bekerja untuk hidup bermewah-mewahan dan amat kurang sedekahnya
" Jarang ada yang menolak untuk dipuji dan dipuja tatkala berjaya "

Lalu Bila Nak Beribadah???
Oh! mungkin solat 5 waktu itu dianggap sudah mencukupi...!
Kerana kita fikir; solat wajib besar pahalanya, solat amalan pertama yang dihisab, solat jalan untuk membuka pintu syurga...
Benarkah solat kita itu mencukupi dan diterima?!!

Berapa banyak solat kita dalam 50 tahun???
1 solat = ± 10 minit ..... 5x solat = ± 1 jam
Dalam waktu 50 tahun waktu yang terpakai utk solat = 18250 hari x 1 jam = 18250 jam = 2 tahun


Kesimpulan:
Waktu yang kita manfaatkan dalam 50 tahun di dunia cuma 2 tahun untuk solat (ini kalau yg solat 10minit! Kalau solat macam ayam patuk tanah..amacam?) 2 tahun dari 50 tahun kesempatan kita.... itupun belum tentu solat kita bermakna berpahala dan di terima.
Dan sekiranya pahala solat kita selama 2 tahun tidak sebanding dengan perbuatan dosa-dosa kita selama 50 tahun;
dalam percakapan kita yang selalu dusta, baik yang sengaja ataupun tidak, dalam pertuturan kita yang sering mengguris orangtua kita, dalam harta kekayaan kita yang selalu kedekut terhadap orang faqir, dalam setiap perbuatan kita yang selalu bergelumang dosa...

Logiknya:

Bukan satu yang mustahil kita umat akhir zaman akan berhamburan di neraka untuk mendapatkan balasan kelalaian...
Terlalu banyak masa yang terbuang percuma selama manusia hidup di dunia dan semuanya itu akan menjadi bencana...

Penyelesaian:

Tiada kata terlambat walaupun waktu berlalu cepat, isilah ia dengan sesuatu yang bermanfaat!!!
Ingatlah negeri kita...Akhirat 

Dan sebagai penutup, let's refresh our minds with this 5 Perkara..
  1. MUDA SEBELUM TUA 
  2. KAYA SEBELUM MISKIN  
  3. LAPANG SEBELUM SIBUK  
  4. SIHAT SEBELUM SAKIT
  5. HIDUP SEBELUM MATI  
p/s: Teringat lagu Raihan.. Demi Masa.. Sesungguhnya, niatkanlah setiap perkara yg kita lakukan kerana Allah.. Tanpa niat, segalanya adalah sia2..=)

Tuesday, May 22, 2012

Dari Cik ke Cik Puan..

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah, congrats to Cik Adik Ipar yg akan bertukar status Puan tak lama lagi (Sekarang baru Cik Puan) – 10.11.12.. Nice date.. =)

Ahad hari tu, was Cik Adik Ipar e-day.. Just a simple majlis but sangat meriah.. Seriously! To be frank, ini adalah kali pertama I was really involved dgn majlis sebegini.. Masa sy bertunang dulu, majlis sy simple sangat.. Masa tu, bulan Ramadhan, 2 minggu sebelum raya.. Keluarga En. Suami datang berbuka puasa kat rumah dgn my whole family.. Then, buat majlis doa selamat sebab masa tu kami baru pindah masuk rumah tu.. Lepas solat tarawikh sama2, then Mak En. Suami sarung cincin tunang kat jari sy.. Simple kan?! =) I felt good actually.. Walaupun majlis pertunangan sy teramatlah simple, tapi terisi.. Mengambil berkat bulan Ramadhan yg mulia.. Alhamdulillah, a week after raya, 9 Syawal, 18.09.10, sy n En. Suami pun diijabkabulkan.. Berakhirlah pencarian cinta sy.. =)

Anyway, this entry is not about me, but about my Cik Adik Ipar e-day.. She chose pink as her engagement theme, since she loves pink so much.. N it did suit her well.. Sweet je.. (An honest opinion from someone yg doesn't really into pinkish stuff..) =)

Dari hiasan pelamin sampailah ke kenduri semuanya kami buat sendiri.. Seronok! Kat bawah ni ada list of item yg dibuat sendiri utk majlis Cik Adik Ipar, selepas melalui beberapa sesi mesyuarat di antara kaum keluarga.. =)
  1. Hantaran
    • A week before hari pertunangan tu, makcik2, sepupu2 En. Suami dah mula hantar kuih, chocolate, cake untuk dijadikan hantaran.. Then, it was our turn to letak bunga n hiasan kat barang2 hantaran tu.. (I never thought hias hantaran ni sangat enjoyable!)
    • Kalau tak silap, masa engagement day tu, total hantaran untuk pihak lelaki ialah 13 dulang.. 
  2.  Pelamin
    • Cik Adik Ipar beli kain ela pink n cream untuk buat backdrop pelamin.. Bunga, lampu semua dah ada sebab last time for my kenduri keluarga En. Suami dah prepare semua tu..
  3.  Baju, make-up, andam-mengandam, photographer, videographer 
    • Baju, Cik Adik Ipar n Mak yg sediakan..
    • Make-up, andaman, kawan2 Cik Adik Ipar yg buat..
    • Photographer, videographer, Cik Adik Ipar Bongsu dan kawan2 Cik Adik Ipar yg buat..
  4. Kenduri
    • Antara menu hari tu ialah: nasi minyak, nasi putih, ayam goreng yg dah diperap, gulai daging, gulai ikan kering, ayam masak merah, sambal tumis udang, jelatah, kuih lopis, karipap dan kuih lompang..
    • Semuanya dimasak oleh chef2 yg sangatlah sporting.. Mak2 n Pak2 Saudara En. Suami.. (Masa kenduri belah En. Suami dulu pun chef2 ni jugak yg masak.. I’m always impressed on how they can manage to cook so well..)
    • Kerusi meja, pinggan, gelas, buffet trays, alas meja semuanya hak kaum kerabat En. Suami..
  5.  Jurucakap majlis
    • Yg ni, Abah serahkan kat En. Suami.. Sebagai abang, En. Suami diberi tanggungjawab untuk menjadi jurucakap/ pengerusi majlis semasa sesi peminangan..Actually, that was his second time.. His first time was masa upacara merisik hari tu.. But I can really see his efforts to make this majlis berlangsung dengan lancar.. Alhamdulillah..
Lepas habis je sesi perbincangan, ibu pihak lelaki menyarungkan cincin pertunangan.. Now, it is official.. =)
Selamat Bertunang Siti Nur Diyana & Azizol
Then, sesi bergambar dan makan2 sebelum bacaan doa selamat.. Everybody looked so delighted.. Segala penat lelah, preparing for this e-day, making sure everything in order, seemed to be worth it bila tengok semua orang happy! Including me.. =)

Personally, sy suka cara majlis tu diadakan.. Sebaik sahaja pihak lelaki pulang, keluarga En. Suami mengadakan sesi yg seterusnya: Sambutan Hari Ibu dan Hari Ulangtahun, khas untuk Mak, makcik2 En. Suami dan sepupu2nya yg dah bergelar Ibu.. (Harap2, tahun depan, sy pun akan diraikan.. Amin).. Sambutan Hari Ulangtahun pulak untuk meraikan Hari Ulangtahun Cik Adik Ipar dan sepupu2 yg lahir pada bulan Mei.. Cik Adik Ipar, yg kini bergelar Cik Puan, menyampaikan hadiah to our Bondas yg telah bertungkus lumus menjayakan majlis pertunangan Cik Adik Ipar.. =)

Here are some photos yg sempat sy snapped masa majlis tu..

Hantaran Warna Pink Simple, Hantaran Cara Kampung
Barang Hantaran dari Pihak Perempuan..

Bertunang Sambut Hari Jadi
Birthday Girl (Cik Puan) & Boys..
Bertunang Sambut Hari Ibu
All Bondas..
Sarung Cincin Tunang, Bunga Tangan

Masa akhir majlis tu, En. Suami mintak nak bergambar kat pelamin.. Sy terkejut sangat.. Malu pun ada.. Then, En. Suami cakap, “Kita tak pernah ada pelamin macam ni masa tunang dan nikah dulu..” Sy tergamam, then hulurkan tangan.. En. Suami ambil cincin kahwin kami dan sarungkan kat jari sy.. Senyum.. “Terima kasih Abang..” =)

 Terima kasih semua dari kami sekeluarga!!! (^_-)v

Pelamin Pink Simpla, Shakir Saja, Bunga Tangan

p/s: I learnt something masa majlis tu.. Yg buat sy terfikir alangkah mudahnya urusan kahwin jika semua orang tahu membezakan yg mana satu adat dan yg mana satu syariat.. Bulan 7 ni, Insya-Allah Cik Adik Ipar Bongsu pulak akan bertunang.. Adakah akan diijabkabulkan pada 10.11.12 juga? Sama2lah kita nantikan.. =)

Tuesday, May 15, 2012

Marah? Think Again..

Assalamu'alaikum..

Beberapa hari kebelakangan ni, I've been feeling or should I say, experiencing a lot of hot aura around me.. Macam gunung berapi nak meletus, camtu!

People will say, “Well, what do u expect? Life is not a bed of roses.. There were also a lot of thorns.. U cannot change it!” True, it's a fact.. U can’t convert the thorns to roses, but u can manage the thorns, so that it won’t be poking u all the time.. The action that u take will differentiate u from others.. Don’t u think so? =)

Tp sayangnya, tak semua orang sedar hakikat ni, n how we react to an occasion will eventually affect our lives.. N who we are as Muslims..
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya marah adalah secebis api yang dinyalakan dalam hati. Tidakkah engkau melihat kepada kedua-dua matanya yang merah dan urat-urat lehernya yang menggelembung? Maka apabila salah seorang daripada kamu berasakan sesuatu dari yang demikian, maka rapatkan diri kamu ke muka bumi (duduk menenangkan diri atau sujud kepada Allah)." (Riwayat al-Tirmidzi).
If something that we planned didn’t turn out to be as expected, what will people normally do? Since I can feel there are a lot of negative charges around me, yg asyik nak meletup je, so I will share this interesting anger management article wrote by Dr. Stephen R. Covey.. (I personally like his book on 7 Habits of Highly Effective People.. U should try reading it..) 


So, to all readers out there, happy reading! =)

"Discover the 90/10 Principle. 
It will change your life (at least the way you react to situations).

What is this principle?  10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is
decided by how you react. 
What does this mean? We really have no control over 10% of what happens to us. 

We cannot stop the car from breaking down. The plane will be late arriving, which
throws our whole schedule off. A driver may cut us off in traffic.

We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the
other 90%.

How? ……….By your reaction.

You cannot control a red light. but you can control your reaction. Don't let people fool
you; YOU can control how you react.

Let's use an example.

You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee
onto your business shirt. You have no control over what just happened. 
What happens next will be determined by how you react. 
You curse.
You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in
tears. After scolding her, you turn to your spouse and criticize her for placing the cup
too close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs
and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy
crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus.
Your spouse must leave immediately for work. You rush to the car and drive your
daughter to school. Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph
speed limit. After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fine away, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to coming home.

When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse
and daughter.

Why? …. Because of how you reacted in the morning. 

Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?
The answer is "D".

You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5
seconds is what caused your bad day.

Here is what could have and should have happened.

Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry.  You gently say, "It’s ok
honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush
upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time
to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and
waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss
comments on how good the day you are having.

Notice the difference? 
Two different scenarios. Both started the same. Both ended different.

Why?
Because of how you REACTED.

You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% was
determined by your reaction.

Here are some ways to apply the 90/10 principle.
  • If someone says something negative about you, don't be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you! React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out etc.
  • How do you react if someone cuts you off in traffic? 
    • Do you lose your temper? 
    • Pound on the steering wheel?  (A friend of mine had the steering wheel fall off)
    • Do you curse?
    • Does your blood pressure skyrocket?
    • Do you try and bump them?
WHO CARES if you arrive ten seconds later at work?  Why let the cars ruin your drive?

Remember the 90/10 principle, and do not worry about it.
  1. You are told you lost your job.
    • Why lose sleep and get irritated? It will work out. 
    • Use your worrying energy and time into finding another job.
  2. The plane is late; it is going to mangle your schedule for the day. 
    • Why take outpour frustration on the flight attendant? She has no control over what is going on.
    • Use your time to study, get to know the other passenger. Why get stressed out? It will just make things worse.

Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results.
You will lose nothing if you try it. The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle. 

The result? 
Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. We all must understand and apply the 90/10 principle.

It CAN change your life!!!"

So friends, it doesn't matter how n where u start, but how n where u end will single u out from the rest.. The next time u feel like nak marah somebody, try apply this principle.. Don't waste your time cursing n blaming the cause, use the time to think of the best solution.. OK?! (^_-)v



(Photo credit to: http://endlesslightandlove.files.wordpress.com/2013/07/question-mark.jpg)

p/s: Jangan marah2.. Nanti cepat tua.. Senyum2 selalu.. =)

Wednesday, May 9, 2012

Robot Pun Pandai Solat..

Assalamu'alaikum..

As I was checking through my old mails, I found this - Asal usul solat lima waktu.. Mungkin ramai yg dah tahu, dan mungkin there are still others yg tak tahu.. Kalau sejarah tamadun dunia kita boleh ingat, inikan pulak sejarah tentang something yg wajib ke atas kita kan?! =)

Selamat membaca..

SUBUH:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.
  • Rakaat pertama:- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
  • Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s., iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.
  • Rakaat pertama:- Bersyukur bagi penebusan.
  • Rakaat kedua:- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
  • Rakaat ketiga:- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.
  • Rakaat keempat:- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:
  • Rakaat pertama:- Kelam dengan kesalahan.
  • Rakaat kedua:- Kelam dengan air laut.
  • Rakaat ketiga:- Kelam dengan malam.
  • Rakaat keempat:- Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:
  • Rakaat pertama:- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
  • Rakaat kedua:- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
  • Rakaat ketiga:- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir.
Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.
  • Rakaat pertama:- Dukacita terhadap isterinya.
  • Rakaat kedua:- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
  • Rakaat ketiga:- Dukacita terhadap Firaun.
  • Rakaat keempat:- Dukacita terhadap anak Firaun.

video
Robot pun pandai solat.. Inikan pula kita, hamba-Nya..

p/s: Ilmu tanpa amal ibarat pohon yg tidak berbunga.. "Renung-renungkan dan selamat beramal" bak kata Prof. Izi Hj Ali.. =)

Friday, May 4, 2012

Colors of Jumaat..

Assalamu'alaikum...

Cepat betul masa berlalu.. Dah sampai hari Jumaat.. Then weekend, then weekdays balik, weekend lagi, so on n so forth.. When it comes to Friday, I always feel that, it is Friday, bukan hari2 lain.. Bukan sebab sy pakai baju kurung masuk plant setiap Jumaat, or tak dapat lunch dgn En. Suami sbb dia p masjid, tp sbb ambient hari Jumaat tu itself.. Rasa lain sgt.. Lain drp hari2 biasa.. Seriously! (Or was it just me?) =)

Anyway, pagi tadi, masa on the way ke office, sempat dengar weather forecast kat radio.. Takde pulak dj ckp hari ni akan hujan kat Penang.. Tup tup, sampai je office, hujan turun lebat sgt.. Kemudian, stop, mula panas.. Then, hujan balik.. Then, mendung je.. Hmmm.. Dalam satu hari, macam2 cuaca ada.. Hujan, panas, mendung.. Memang unpredictable.. Kuasa Allah, kehendak Allah.. Kalau cuaca pun boleh camtu, inikan pulak perangai manusia.. (But, I can't imagine if semua manusia kat dunia ni punya perangai yg sama je.. boringnye!) Pelangi pun ada 7 warna.. =) Macam tulah hidup kita kan? Berwarna-warni dgn ragam manusia yg berbagai-bagai.. Tp, ada kalanya, sbg manusia jugak, kita cepat terasa hati dgn org2 di sekeliling kita.. Dgn family, friends, colleagues, sesiapa jelah.. So, di hari Jumaat yg indah ini, sy nak share 4 benda yg sy pegang each time sy rasa upset dgn perangai org2 kat keliling sy.. Something that I think worth sharing.. 4 hakikat iman;

1. Ingatlah kebaikan org kat kita,
2. Ingatlah keburukan kita kat org,
3. Lupakan keburukan org kat kita, dan
4. Lupakan kebaikan kita kat org..

Be happy, dan senyum selalu.. (^_-)v

p/s: Kalau sesuatu masalah tu dpt diselesaikan, kenapa mesti risau? Kalau sesuatu masalah tu memang dah tau tak dapat nak diselesaikan, kenapa mesti risau? Hidup terlalu singkat utk kita risaukan hal2 yg remeh temeh.. Lagipun, kalau takde masalah, tak best pulak hidup ni kan? Takde warna.. =)

Warna Bunga Kaktus, Kaktus Cameron Highlands

Thursday, May 3, 2012

Friendship = Friend + Ship???

Assalamu'alaikum...

Finally, I had a fruitful weekend! 4 days straight! Well spent! Best sgt sbb dah lama tak dapat cuti panjang camni sejak akhir2 ni.. Really grateful.. Alhamdulillah..

Dulu, masa tgh belajar, mid sem break is the best time ever! But, I was not adventurous at that time.. So, just lepak2 kat rumah, with my beloved family, sambil menikmati masakan my mak dan ayah yg sgt best.. Seriously! =)

Sometimes, I hung out dgn my best friends.. N our favorite place is Teluk Kumbar jetty (near Kampung Nelayan) yg sgt dekat dgn rumah.. 4 of us, girls, walked together, talking, giggling, laughing, changing stories all the way from the white sandy beach until end of that jetty – middle of the sea.. Then, we sat down, watching the sunset, looking at birds flying in the sky, fishes swimming n jumping, n fishermen coming home with their boats sambil flashback our schooling years n what will our lives would be 10 years from now.. No matter how long we were apart, we always share the same story – how we love the sea n how beautiful our home is.. Those were moments that I always treasure.. It was really beautiful.. N I’m grateful for everything..

Anyway, masa dah berubah.. Cerita tinggal cerita.. All of us pun dah kahwin, busy with our own family affairs.. If we are lucky, time raya dapatlah jumpa.. But, usually memang susah nak jumpa mcm dulu2.. So, there’s no more sesi berkongsi cerita kat jetty.. Luckily ada FB.. =)

Kalau dulu, sy suka tengok fishermen balik dari laut dgn hasil tangkapan, but now, I’m finding it more thrilling if I’m able to catch the fish on my own! That is my latest addiction – Deep sea fishing! So, masa cuti hari tu, I took the opportunity (after dapat permission En. Suami yg terpaksa kerja during those 4 days break) pergi memancing kat ocean lane dekat dgn Pulau Kendi (pulau ni dinamakan Pulau Kendi sbb dari jauh bentuk dia nampak mcm kendi, tempat isi air tu..) My friend fetched me up at 7 am, n we met at Tanjung Marina City n took a boat there.. Kat bawah ni ada beberapa photos yg sempat sy snap on the way to Pulau Kendi.. 

Penang Bridge, First Penang Bridge, Straits of Malacca, Jambatan Pulau Pinang, Perai ke Penang, Jambatan Kontraktor dari Korea, Pemandangan dari Laut
Penang Bridge at 8.11 am

Second Penang Bridge, Jambatan Pulau Pinang Kedua, Jambatan Belum Siap, Laut, Jambatan Kontraktor dari China, Pemandangan dari Laut
2nd Penang Bridge in the making at 8.23 am

It took us almost 2 hours to reach the said place.. I dozed off a couple of times also.. Bila sampai, our captain pun labuhkan sauh n let the boat settled down.. Luckily cuaca elok, even though it was really hot (En. Suami complaint ckp sy dah makin gelap..hmmm, no comment), the last time we went out for fishing, hujan sgt lebat, terus balik.. Seekor ikan pun tak dapat.. Camtula nasib fishermen kan? Bukan senang nak cari rezeki..

So, dgn berbekalkan umpan sotong n ikan kembung, we started fishing.. Ikan pertama yg sy berjaya tarik naik ialah ikan merah.. Tupun nasib je, kalau tak we don’t even have the rod with us.. Agak kuat jugak ikan tu tarik, I just prayed it wasn't a shark, takut pun ada, but alhamdulillah, rezeki.. Dapatlah ikan mcm dlm photo ni.. Kan best kalau En. Suami pun ada.. =)

Ikan Merah Pulau Pinang, Pancing Ikan Merah

Then, after that, all of us were getting more excited.. Got a lot of groupers (ikan kerapu), not so big but "will look big on our plates" - bak kata Mr. Boss.. Good size.. =) My friends even caught ikan landu (hope the spelling is right).. In fact, sy tak pernah tengok ikan ni sebelum ni.. Saiz dia kecil sikit dari ikan jenahak.. After few hours, we changed our location sbb mata kail asyik tersangkut.. Few times jugak our tali berpintal antara satu sama lain n have to cut it off.. Masa kat new location, ada banyak small fishes.. We can even see the fishes on the sea surface.. This time, we used what they called “Apollo line”, 1 line with more than 2 hooks.. At one time, we were able to get few ikan kembung, ikan plata minyak, n ikan curut because those fishes moved in groups.. Bersatu kita teguh.. =)

Menjelang petang, actions were getting lesser.. Ikan pun tau nak balik rehat.. =) So, we also made our move back home.. On the way back, sy sempat snapped few photos of Pulau Jerejak, not the resort, but the other side of the island.. Every coin have 2 faces, see it for yourself.. 

Fish Farming Pulau Jerejak, Penternakan Ikan
Fish farming

Boustead Penang Shipyard

We reached the marina at almost 6 pm.. Tired, happy, all kinds of feeling in one.. Got good fishes, fun time with my friends, sambil menikmati keindahan alam ciptaan Allah.. Subhanallah.. 

Finally, for your view.. Fishes that we caught - given all to me.. In the name of FRIENDSHIP (n also because I'm the only girl..)! Tq guys! Then, malam tu jugak balik SP, bagi my mak masak.. Sgt sedap!!! Ikan masak 3 rasa anyone? =)

p/s: Remembering the old days, while discovering new ways of appreciating what Allah has given to us in this world.. Be grateful, Insya-Allah u will be a happier person..
(^_-)v
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...