Nuffnang Ads

Thursday, June 7, 2012

Antara Sakit dan Kasih Sayang..

Assalamu'alaikum..

Bulan Mei dah pun seminggu melabuhkan tirainya.. Dan selama seminggu ni jugaklah, I've been really sick.. Seingat sy, kali terakhir sy demam seteruk ni adalah ketika sy di Tingkatan 2.. Demam, batuk, sakit kepala, pening, running nose, yg seolah2 takde penghujungnya.. Bila hampir nak baik, En. Suami pulak demam teruk.. Then, sambung demam lagi.. Alhamdulillah, hari ni dah boleh focus kat kerja n dah boleh menulis kat sini.. Bak kat Mak..
Nak baik memang lambat.. Sakit tu mai macam kilat, tp dia p macam semut.. 
=)

Tapi, bila fikir2 balik, sebenarnya sakit ni mainan psikologi je.. Kalau asyik fikir sakit, memang takkan baikla sakit tu.. Bila dalam otak dah set sakit, secara automatik, kita tak lalu makan, bila tak lalu makan, badan pun takde tenaga, bila dah takde tenaga, mulalah jadikan itu sebagai alasan tak solat, bila solat pun dah abai, syaitan lagi suka nak dekat, bila dah semakin tak ingat Allah, mulalah nak salahkan Allah kenapa bagi sakit, kenapa tak sihat2 lagi, bila dah hampir putus asa, mulalah percaya dan yakin pada kuasa2 lain yg boleh menyembuhkan kita, atas alasan ingin berikhtiar.. Then, the list goes on n on n on n on.. N finally, tanpa disedari kita dah jauh menyimpang dari Allah.. Takkah rugi?

Sesungguhnya, kasih sayang Allah itu sangatlah luas.. Dia jadikan penyakit, dan Dia juga yg jadikan penawar segala penyakit.. Allah Maha Pencipta.. Sebenarnya, antara diberi sakit dan disembuhkan sakit, kedua-duanya adalah ujian.. Ujian untuk melihat adakah kita masih di dalam laluan yg betul, adakah kita orang yg tahu berfikir lantas bersyukur, adakah kita semakin mendekati-Nya atau semakin jauh dari-Nya..

So friends, the next time u fall sick, ingatlah Allah amat sayangkanmu.. Bersyukurlah, kerana Dia masih pedulikan kita.. Masih memberi peluang kepada kita untuk terus beriman dan bertaubat kepada-Nya.. Allah yg jadikan kita.. Dia tahu apa yg baik dan apa yg tak baik untuk kita.. Sama2lah kita berdoa.. Semoga sakit itu dapat menghapuskan dosa2 kita yg setinggi gunung.. Insya-Allah..

Sakit Tak Sembuh, Sakit Sebab Allah Sayang
Ya Allah, aku berlindung denganMu dari ditimpa kesusahan dan kedukaan, dari kelemahan dan kemalasan, dari kedekut dan perasaan takut dan dari desakan hutang dan paksaan orang.

p/s: Teringat masa first day demam En. Suami mainkan lagu "Stereo hearts" by Gym Class Heroes & Adam Levine berpuluh2 kali.. Trying to divert my attention, not to think too much about ketidakselesaan yg sdg dihadapi, n make me feel as if I'm not sick.. N for that, I would like to thank my husband.. Thank u.. (^_-)v

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...