Nuffnang Ads

Wednesday, August 22, 2012

Suatu Hari di Hari Raya..

Assalamu'alaikum...

Alhamdulillah.. Dah sampai Hari Raya keempat.. Mesti ramai yg still dalam mood raya kan? Syukur sangat, tahun ni, Allah masih beri kesempatan untuk meraikan Hari Raya dgn orang-orang yg tersayang.. Tahun ni juga adalah tahun kedua sy beraya sebagai Puan Shakir.. N tahun ni, turn En. Suami tercinta untuk celebrate first day of Raya with my family.. =)

We reached my parents' house around 10 pm, malam raya, right after habis majlis tahlil dan berbuka puasa di rumah my in laws.. Luckily traffic was not heavy.. Bridge pun ok.. Kalau tak pukul 10 pun belum tentu boleh sampai.. Padahal Penang - Sg Petani takdelah jauh sangat..

Pepagi raya, we went to the nearest surau for solat sunat Aidilifitri sebab masjid yg paling dekat penuh.. Nasib baik dapat parking depan dgn surau tu.. Habis solat, bermulalah kisah pagi Raya sy n En. Suami.. Sampai je kat kereta, tiba-tiba En. Suami tunjuk sesuatu.. Ada wire/cable apa entah yg terjuntai kat bonet kereta.. Then, baru perasan, rupanya ada hamba Allah yg gatal tangan, pi cabut reverse camera dari kereta tu.. Patutlah nampak wire terjuntai-juntai! Ya Allah! Sy dapat rasa muka sy dah lain sebab terkejut dan geram.. Jemaah-jemaah yg habis solat pun macam perasan ada benda tak kena dgn kereta kami tu.. Then, En. Suami suruh relax, masuk kereta, terus drive balik.. En. Suami try to convince me that there was nothing serious to worry about.. Don't spoil the raya mood! Bila sampai je kat rumah, memang sah reverse camera tu dah hilang.. Cobaan.. So, dalam keadaan yg masih boleh bersabar sambil memikirkan kedai mana yg bukak pagi raya ni, kami start mencari, after habis bersalam-salaman dengan Mak, Ayah dan adik-adik.. Alhamdulillah, luckily ada jugak kedai accessory kereta depan Central Square yg bukak.. Mekanik tu pun terkejut macamana boleh ada org yg gatal tangan yg cabut bendalah tu.. Depan surau pulak tu.. Memalukan umat Islam je kalau yg buat tu org Islam.. Papepun, syukurlah sebab takde other major damage.. Yakin je, apa yg terjadi ada hikmah di sebaliknya.. =) After mekanik tu install new reverse camera, n after paid him a certain amount of money (consider duit raya jugaklah..) we started our raya journey! Penang, here we come! Again.. =)

Disebabkan insiden tu, kami bertolak agak lambat ke Penang.. Mesti balik, sebab most of my Mom's family members are in Penang.. First destination - Rumah Tok Teh.. Sini best sebab memang terasa keaslian kampung tu.. Kat Penang ni susah nak cari kampung yg betul-betul kampung, so bila datang rumah Tok Teh terasa macam kecik-kecik dulu.. Kalau time musim buah lagi best! Rambutan, durian, manggis semua ada.. =) Best sembang dgn Tok Teh ni, dia ada banyak sangat topik n idea.. Sambil dok bersembang tu, anak Tok Teh datang dan hidangkan nasi impit dan rendang daging kijang untuk kami.. Nice.. Then, kami sempat jugak melawat kawasan sekeliling rumah Tok Teh.. Antara banyak-banyak benda yg ada kat situ, yg paling menarik our attention were these 2 fellows, total ada 4 ekor sebenarnya.. Ni yg kecik, yg besar asyik lari bila my sis nak snap gambar;


Tok Teh kata, ni ayam selasih.. Isi dia warna hitam.. Kebanyakan org cari untuk dijadikan ubat.. Not so sure untuk apa, but when I mentioned to my boss about those chicken pun dia cakap benda yg sama.. Chinese pun use daging ayam ni untuk tujuan perubatan.. But for us, ayam-ayam ni sangat comel! Bulu dia tersangatlah putih.. Anak Tok Teh cakap, Tok Teh siap bahasakan diri dia "Abah" bila panggil ayam-ayam ni.. My sis pun dah tangkap cintan dgn keputihan ayam-ayam ni sebab kucing dia pun putih macam ni.. Macam-macam.. Nasib baik dia tak mintak seekor.. ("-_-) Papepun, seronok sangat masa kat kampung tu.. Dah tak ingat alkisah pagi raya yg entah pape entah tu.. Cobaan.. =)

It had been a very long day.. Dari mainland ke island back to mainland.. Ziarah saudara-mara di sebelah Mak dari satu rumah ke satu rumah.. (Sebelah Ayah nun jauh di Johor.. Tak dapatlah nak pi tahun ni.. Cuti singkat sangat..) Last-last sampai rumah pukul 11 malam.. Penat, sampai semua tertidur dalam kereta, kecuali En. Suami sebab dia driver.. Terima kasih banyak-banyak, Abang.. =) Despite all that, I was very happy, because I've gone through the first day of raya with my family.. Terus lupa yg pagi raya tu tak sebest yg diharapkan.. However, my Raya did started pretty lousy, but it ended beautifully..

I'm sure this will be one of kisah Raya yg akan sy kenang.. Suatu hari di Hari Raya.. =)




p/s: Kasih sayang adalah sesuatu yg sangat misteri.. Ianya boleh terjalin atau terputus tanpa kita sedari.. Berdoalah.. Semoga Allah memanjangkan kasih sayang antara kita, sesama saudara.. Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir dan Batin.. (^_-)v



No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...