Nuffnang Ads

Thursday, December 19, 2013

N.O.M.B.O.R.

Assalamu'alaikum..

Somewhere in November 2013, Google ada buat satu doodle as a tribute to the "human computer", Ms Shakuntala Devi.. The power of our brains..



  1. Shakuntala Devi was an Indian writer and mental calculator, popularly known as the "human computer". A child prodigy, her talents eventually earned her a place in the 1982 edition of The Guinness Book of World Records. Wikipedia
Sedikit tentang Ms Shakuntala Devi ni.. Beliau telah meletakkan namanya di dalam Guinness Book of World Records pada tahun 1982 di atas kejayaannya mendarab dua 13 digit nombor dalam masa 28 saat! 28 saat tu termasuk masa yg beliau ambik untuk sebut jawapan yg total ada 26 digit.. Subhanallah! Amazing kan otak kita ni! =)

Credit to http://abcnews.go.com/


As an adult, kadang2, it is embarrassing bila ditanya soalan matematik sekolah rendah yg spontan, kita guna calculator utk kira.. Sedangkan masa sekolah dulu, smua leh congak je.. Bila dah makin dewasa ni, kita jadi malas dan lebih suka guna calculator sbb kononnya nak cepat.. Lama2 otak pun "berkarat" sbb dah terlalu dimanjakan.. Macam familiar je kan?! =)

So, utk entry kali ni, saya nak ajak kawan2 semua utk bermain dgn 6 huruf ni -  N.O.M.B.O.R..

Mengira, Matematik, Asah, Otak Berkarat
Credit to http://www.turkmauser.com/

Zaman sekarang, boleh dikatakan, kita banyak habiskan masa kat atas jalan.. P kerja, balik kerja, p ronda2, makan angin.. Kadang2 tersangkut dlm traffic boleh sampai berjam-jam.. Stress.. Tp, tanpa kita sedar, sbnrnya, this is the best time utk mengasah minda kita.. Tanpa perlu buat latihan dlm buku matematik, tak perlu download math genius app kat phone utk buat kira2, tak perlu pen dan kertas.. A simple trick yg saya belajar masa Darjah 6 dulu, yg saya rasa bagus utk dikongsi bersama supaya otak kita ni tak "berkarat".. =)

~ Mari bermain dgn nombor..

Kat Malaysia, nombor plat kenderaan mesti mula dgn huruf yg mewakili negeri masing2 (except for those yg chose to have 1M4U, SUKOM or others as their plate numbers..) Then, akan disusuli dgn nombor pendaftaran kenderaan tu.. Sometimes, it is interesting bila huruf2 dan nombor2 tu disatukan.. Example,
MAF 14
Sekali pandang memang nampak perkatan MAFIA, tapi,

1. Cuba tambahkan nombor2 yg ada kt nombor plat tu,
1 + 4 = 5

2. Then, tambahkan pulak huruf2 tu.. Kita tau dari A ke Z, semua sekali ada 26 huruf.. Where, A ialah 1, B ialah 2... Z ialah 26..

Credit to http://civilfastforward.com/
Skrg,
M + A + F + 1 + 4 =  13 + 1 + 6 + 1 + 4 = 25

3. The thing about this game is, the last number mesti 1 angka je, meaning between 1 to 9.. Lastly,
2 + 5 = 7
In short, selagi masih boleh ditambah, teruskan menambah, sampai tinggal 1 angka je.. =)

Mungkin nak mengingat 26 huruf tu agak susah, jadi mulakan dgn menambah nombor2 kat belakang tu.. Contoh,

PFP 8833
So,

8 + 8 + 3 + 3 =  (8+8) + (3+3) = (16) + (6) = (1+6) + 6 = 13 = 1+3 = 4 
@
8 + 8 + 3 + 3 =  (8+3) + (8+3) = (11) + (11) = (1+1) + (1+1) = 2+2 = 4 

Senangkan! Tengah2 jam, boleh main kira2 dgn nombor2 kat sekeliling kita.. But, hati2 bila ushar nombor2 kenderaan kat sekeliling kita tu, especially yg kat belakang.. Jangan sampai accident ye?!

That's all for today's entry.. Latihan mudah utk exercise kan otak kita yg slalu gak jam.. =)
Selamat mengira!

p/s: Sometimes the best solution is the simplest! (^_-)v

Thursday, December 12, 2013

Cinta Fotobuku!

Assalamu'alaikum...

Tengok je tajuk kat atas tu, terus lagu "Cinta Mukabuku" terngiang-ngiang kat telinga ni kan?! Anyway, entry kali ni ada perkataan 'book' jugak kat belakang, bukan Facebook, tapi Photobook.. Cinta hati terbaru saya ~ Oh, fotobuku ku! =)

Suatu hari tu, tiba2 tergerak kat hati ni nak tengok balik gambar2 akad nikah dan receptions 3 tahun sudah kat dlm external hard disk.. (saya dgn En. Suami tak dak physical photos of our wedding, tak dak album pun, semua dlm external hard disk je..) Konon2 nak 'down the memory lane la'.. Cari punya cari, tak jumpa.. Last2, bila tanya kat En. Suami, senang je dia jawab, "Abang format balik hard disk tu sbb ada virus. Tp jgn risau, Abang rasa gmbr2 kawen kita tu Abang ada buat back up.." Hmm.. Rasa? Terdiam sekejap.. -_-"

So, since that day onwards, saya bertekad nak ada physical photos dlm album just in case yg back up ni pun ghaib! Huhu..

One fine day, masa tengah online window shopping, ternampakla satu deal yg sgt menarik -
"[Up to 100% Off] 40-Page Personalised Photobook from Photobook Malaysia from RM0"
  • Product: 6" x 6" Mini Square Softcover
  • No. of pages: 40
  • Paper: 190gsm Photo Lustre Paper 
Too good to be true huh?! Macam tak caya pun ada.. Tapi macam best je.. Pikir punya pikir, finally, saya decided utk try dgn existing photos yg ada dlm laptop ni.. Lagipun, cuma bayar utk postage je pun.. Kalau tak memuaskan hati, tak dakla rasa sakit hati sangat, tapi kalau puas hati, leh buat utk future activities and of course wedding albums yg tertunggak selama 3 tahun tu.. (Nasib baik dah jumpa balik..)

It is an interesting concept, we can customize it according to our like.. Tak yah upah professional utk buat.. Letak je gambar (kalau pixel kecik sgt, nanti kalau kita letak photo tu dlm template, akan keluar warning sign..) captions, pilih background, frames, other effects, then macam2 lagila.. Kalau lagi kreatif, boleh buat exactly macam buku citer..

Credit gambar to Photobook Malaysia

Credit gambar to Photobook Malaysia
So, misi dimulakan..
My chronology of event:
  • Nov 22: 
    • Bought the voucher for RM 8.00 (bayar utk postage je!)
      • Kali terakhir saya tengok this deal before it ended, > 180,000 people bought this! ~  
    • Received order confirmation and step by step instructions camne nak guna voucher tu kat Photobook Malaysia..

Print screes, Photobook Designer, Projek Photobook, Cinta Fotobuku
Inilah rupa software tu..

  • Nov 23 - 29: 
    • Download Photobook Designer software drp Photobook Malaysia..
    • Bermulalah sesi men'design'.. I named my project "Precious Moments".. 
    • Bahan2 ujian semua diambil dari gambar2 lama kami.. Testing.. testing.. =)
  • Nov 29: 
    • Submitted my design via online application.. Send tengah2 malam sebab konon nak buat surprise kat En. Suami..
  • Dec 3: 
    • Dapat call drp courier, and received on the same day! Mission accomplished! Tadaa, inilah hasilnya.. =)
Photobook, Contoh Muka Depan dan Belakang, Precious Moments, Mini Square
Front page & back page.. 6"x 6" mini square soft cover, as they call it..

Antara pages drp photobook tu.. 





Dan antara semua pages, yg paling saya suka ialah yg kat bawah ni.. Si tudung senget dan si budak kecik.. Haha, priceless.. =)

Cinta Kecik-kecik, Darjah 3, Sekolah Tepi Laut, Kalau Dah Jodoh, Cinta Fotobuku, Down Memory Lane
Me & En. Suami masa Darjah 3.. =)

Oklah, tu je yg saya nak share kali ni.. Hujung2 tahun camni, mesti ramai yg bercuti kan? Amekla gambar banyak2, then buat photobook sambil tulis all your exciting activities macam buku citer yg kita selalu baca tu.. Nice kan?! More info boleh p ke Photobook Malaysia..

Cukuplah kot utk entry kali ni.. Dah cukup panjang dah ni.. I'll leave you with this song drp Mark Adam.. Thief @ Pencuri.. Let's go down memory lane..~ Sweet.. =)

"Kau simpan hatiku, dari Darjah 1, Darjah 1.." 



p/s: Lepas ni nak suruh En. Suami dan SAJA buat dan nyanyi lagu Cinta Fotobuku pulak lah! Sambil selit2 lirik, "Kau simpan hatiku dari Darjah 2.. Darjah 2.." Hehehe.. (^_-)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...