Nuffnang Ads

Monday, September 24, 2012

Engineer Oh Engineer..

Assalamu'alaikum..

Are u an engineer? Are u feeling gloomy this Monday morning? This will light u up! (At least it did for me..) =)

There once was an engineer who had an exceptional gift for fixing all things mechanical. After serving his company loyally for over 30 years, he happily retired.

Several years later, the company contacted him regarding a seemingly impossible problem they were having with one of their multimillion dollar machines. They had tried everything and everyone to get the machine fixed, but to no avail. In desperation, they called on the retired engineer who had solved so many of their problems in the past.

The engineer reluctantly took the challenge. He spent a day studying the huge machine. At the end of the day, he marked a small “x” in chalk on a particular component of the machine and proudly stated, “This is where your problem is.”

The part was replaced and the machine worked perfectly again. The company received a bill for $50,000 from the engineer for his services. They demanded an itemized accounting of his charges.

The engineer responded:

One chalk mark . . . . . . . . . . . . . $1
Knowing where to put it . . . . . . . $49,999




# As sent to me by my x-course mate 4 years ago.. Photo credit to Google image http://www.apartmenttherapy.com..

p/s: Knowledge is POWER.. The one who knows the 'HOW' will always be the worker.. The one who understands the 'WHY' will always be the boss.. ~ Mr. Boss.. (^_-)v

Tuesday, September 18, 2012

Ada Apa dengan 18 September?

Assalamu'alaikum...

Muscle pain.. Demam.. Penangan berjalan untuk Penang.. Well, something good to start the day with.. =)

Pagi2 lagi, dapat call dari Ayah.. A bit worried though, thinking something went wrong.. Tiba2, Ayah cakap, "Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan, anak ayah!" Terdiam seketika.. Tak tau nak jawab apa.. Rasa cam nak menangis.. Ayah ingat rupanya.. Seorang ayah yg telah lepaskan anak kesayangan dia kepada seorang lelaki 2 tahun yg lalu, masih ingat hari di mana amanah itu bertukar tangan.. Seriously, terharu.. Walaupun Ayah nampak tersangatlah garang dengan misainya yg lebat, rupanya 'dalam hati ada taman'.. =) Then, Mak pulak sambung.. "Semoga semakin bahagia, hidup bersama suami isteri, dan dimurahkan rezeki.." Rindunya.. Ni yg rasa nak balik kampung ni..

Mak & Ayah.. Thank you for the love that you'd given me.. I might be a wife now, but I'd never stop from being your little girl.. I love both of you so much..

Alhamdulillah, Allah masih panjangkan jodoh sy dan En. Suami.. Syukur.. Tahun ni, sy dan En. Suami tak plan apa2 pun to celebrate our anniversary (Starwalk is excluded).. Sibuk dengan keje kat office, sibuk dengan kedai yg baru bukak, sibuk dengan tempahan kad kahwin.. Seronok bila sibuk ni.. Rezeki dari Allah.. =) Sambil sibuk2 tu, sempat jugaklah tengok balik photos and videos yg sy rakam during our 1st anniversary dulu.. Mungkin boleh dijadikan inspirasi.. =)

1. Love coupons...
Got this idea masa tengok cerita Shrek - Forever After.. There was 1 scene where Shrek bagi Fiona a gift box - ada chocolates n love coupons.. Love coupons ni lebih kurang macam coupon yg kita dapat masa sekolah dulu la.. Time Hari Kantin, mesti cikgu suh beli coupon ni, then kita boleh beli makanan.. Kalau takdak coupon, takleh makan.. Anyway, the concept is about the same.. Orang yg menerima these love coupons boleh guna these coupons pada masa2 yg dirasakan perlu.. Bawah ni ada gambar love coupons yg sy buat untuk En. Suami last year.. Berguna sungguh powerpoint ini rupanya.. =)

Love Coupons, Idea Ulangtahun Perkahwinan yang Pertama, Kupon Cinta

2. Buku...
Bila dah kering idea, tak tau nak bagi apa, buku biasanya jadi penyelamat.. So, for that year, sy bagi buku, Cintai Isteri Cara Rasulullah kat En. Suami.. Lagi pulak, dalam zaman sekarang, kita terlalu banyak disogokkan dengan cara orang barat melayan isteri atau suami.. Rasanya, it's better to refer to Rasulullah s.a.w. way.. Lagipun, Rasulullah s.a.w. kan contoh terbaik untuk para suami.. Penyayang, romantik.. =)

Idea Hadiah Ulangtahun Perkahwinan yang Pertama, Buku Hadiah Kahwin

3. Card...
Just a simple card, for him from me, n everything was nicely arranged inside this lovely box.. =)

Kotak Haidah Comel, Kad Ucapan Perkahwinan, Idea Ulangtahun Perkahwinan

Tu cerita tahun lepas.. Tahun ni, rasanya celebration tu akan sedikit berbeza.. Hmm.. Ada idea tak? Feel free to share with me.. =)

p/s: En. Suami, I love you! You complete me.. Semoga jodoh kita berpanjangan hingga ke syurga..
(Rasanya, sy mewarisi sifat 'dalam hati ada taman' from my dad, which I'm happy to have..) (^_-)v

Thursday, September 13, 2012

Mari Berjalan.. 17 Sep 2012..

Assalamu'alaikum..

4 days to go for "A Walk To Remember".. Penang Starwalk 2012.. =)

Starwalk 2012, Berjalan Pulau Pinang, the Star
(Photo credit to 2012 Penang Starwalk Page in Facebook)

Penang Starwalk is an annual event kat Penang, with 2 categories, open for participation - Competition & Non-competition.. Bagi kami yg memang berniat nak jalan2, while bergambar along the so-called heritage trail, we chose the Non-competition.. Starting point - Penang Times Square.. The walking route akan cover Fort Cornwallis, City Hall, Masjid Kapitan Keling.. Total will be a round 6 km.. Utk Competition, 10 km.. (This was also one of the reason why we chose Non-competition.. Hehe..)



Actually, ni adalah kali pertama sy join this event.. Tupun tanpa disangka-sangka.. Heard about this event earlier, sebab En. Suami n his parents selalu jugak join this event dulu (it happened every year, n this year is it's 36th edition), tapi sy tak pernah terlintas nak join.. One fine day, our IT Manager came to our humble office n asked whether we wanted to join or not.. Oleh sebab this event akan diadakan on 17 Sep, Monday, which is a replacement holiday for Hari Malaysia yg jatuh pada hari Ahad, so we thought why not.. Sekali-sekala relaxkan otak dari kerja yg tak pernah siap n at the same time boleh sihatkan badan.. Lagi pulak, this will be a good chance for us, me n En. Suami, spend time together, walking, sightseeing, dating, sambil menghargai warisan sejarah di Penang.. Chewah! =)

Anyway, bermula 12 Sep until 16 Sep, participants for Non-competition dah boleh start collect t-shirt n goodies kat depan Penang Times Square.. Luckily En. Suami kerja malam, so he took this opportunity to collect these items yg kat bawah ni.. Macam2 ada.. Kalau camni, panjang umur, tahun depan leh consider participate lagi.. =)




T-shirt Starwalk, Cenderahati Starwalk

p/s: Selamat Hari Malaysia n selamat bercuti.. Hope you'll have a fruitful weekend.. N to those yg also participate dalam Starwalk ni, see you this Monday (Insya-Allah, harap2 tu things will be going as planned).. Kalau jumpa, tegur-tegurlah ye?! Happy Moonwalking  Starwalking!!! (^_-)v

Saturday, September 8, 2012

Jodoh - Wajah Seiras.. Suratan atau Kebetulan?

Assalamu'alaikum..

September.. Banyaknya kenduri kahwin.. Kepada yg menjemput, terima kasih banyak2 di atas jemputan, sy dan En. Suami mintak maaf sangat2 sebab tak dapat attend kebanyakan kenduri, sebab faktor keje En. Suami yg tak menentu.. Semoga dipanjangkan jodoh, bahagia hingga ke syurga.. Amin.. =)

Dalam Islam, memang kita diminta mengumumkan pernikahan kita, untuk menghindari sebarang fitnah.. Bagi orang macam sy ni, yg sangat susah nak plan masa cuti, jadi fb ialah medium terbaik untuk mengetahui perkembangan kawan2.. Especially, when there're weddings! Naluri semulajadi, perkara pertama yg mesti nak tau is - Who is the lucky guy or the lucky girl?! Betul tak?! I don't clearly remember where I heard this from, but I know it was from my Kelantanese girlfriend.. If u see that the bride n groom faces are look alike, they are surely destined for each other.. Ada Meh! (Not so sure about the spelling, tapi sebutan camtula.. Kalau silap, harap dimaafkan.. ) Maksudnya, pasangan tu ada iras, ada jodoh.. Seolah-olah datang dari acuan yg sama, cuma dalam versi yg berlainan.. =) I'm sure you also heard about this theory before.. "Wajah Seiras Jodoh Kuat".. Especially masa belajar dulu..
"Muka hangpa nampak samala, ni mesti ada jodoh ni.."
"Hangpa ni adik-beradik ka? Jodoh kuat ni.."
Jangan pulak, bila check DNA, rupa2nya memang betul adik-beradik, tak ke haru tu.. Hmm.. (-_-")

Anyway, baru2 ni, ada seorang budak despatch dari supplier yg selalu datang collect sample kat tempat sy kerja bagitau yg dia nak buat kad kahwin.. Oleh sebab sy dan En. Suami in this designing and printing business, so sy pun bagitau kat dia yg kami boleh buat kad kahwin yg dia nak tu.. This boy is in early 20s n his future wife is 19.. Dalam sesi suaikenal tu, he started to share with us, how he met his fiancée.. Camni citer dia..

Suatu hari tu, dia attend satu event yg diadakan kat Sg Petani.. He was with a group of friends in this restaurant.. Then, tiba2 datang seorang pakcik, out of nowhere (according to him) walked straight to him dan panggil dia.. Pakcik tu pun mula tanya siapa nama dia, then pakcik tu cakap,
"Pakcik nampak dari muka anak ni, anak ni ada jodoh dgn gadis yg duduk kat meja tu," while pointing to this one girl.. "Tapi, sy tak kenal pun dia pakcik.." this boy said.."Mari sini, pakcik kenalkan.."Then, this pakcik panggil this girl n tanya nama dia, sebab rupanya pakcik ni pun tak kenal girl tu.. So, lepas introduce both of them, pakcik tu pun cakap,"Kalau dah bertunang nanti, jgn lupa bagitau pakcik.."
Then, that's it.. After a year, this girl, which is from Pahang, entah macamana entah, ter'call' this boy.. Because of that incident, this boy believes that she is the one for him.. So, he proposed to her at the same night.. Raya ke-4, he went to Pahang dan terus bertunang.. Soon, akad nikah.. How's that for a story? =)

Bila baca cerita ni, mungkin kita fikir, "Ha, betulla teori tu.. Memang pernah jadila.." Habis tu, kalau wajah tak seiras, takdak jodohlah? Hehe.. Tak jugak.. Rasanya, kita semua dah cukup matang untuk menilai.. Ini hanyalah teori, berdasarkan pengamatan dan pengalaman org2 yg terdahulu sebelum kita, tidak tertulis di dalam al-Quran ataupun sunnah.. Orang tua2 yg kata.. =)

Papepun, yakinlah bahawa jodoh, pertemuan, di tangan Allah.. Allah tahu apa yg kita tak tahu..

Naluri Jodoh, Jodoh Muka Seiras, Kebetulan atau Jodoh, Cincin Kahwin, Bunga Tangan Fresh Flower

Firman Allah dalam Surah An-Nur Ayat 26;
"Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik..."
So, if you n your partner didn't look alike, don't ever conclude that you are not destined for each other.. Itu bukan batu pengukur.. Sebagai hamba-Nya, berdoalah semoga dijodohkan dgn lelaki/ wanita yg baik.. Itu lebih penting.. Semoga bersama hingga ke syurga.. =)

p/s:  Bila tengok2 balik, muka Mak Ayah sy tak seiras pun, tapi Alhamdulillah jodoh masih panjang.. But for those yg memang seiras dgn pasangannya, it is a bonus! Senang, dari jauh lg dah boleh agak suami/ isteri sapala tu.. Hehehe.. (^_-)v
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...