Nuffnang Ads

Monday, August 27, 2012

Belum Ada Rezeki..

Assalamu’alaikum…

Hari ni dah 9 Syawal kan? Alhamdulillah, hari ni genap 2 tahun sy bergelar isteri (kalau ikut calendar Hijrah).. Raya hari tu, soalan biasa timbul kembali; Bila nak ada baby ni? Takkan tak dak apa-apa lagi kot? Tak teringin ke nak ada anak sendiri? Nak dijadikan cerita, time tu baru je start “cuti”.. So, mulalah nak emo.. Balik rumah, En. Suami cakap, “Biarlah, itu semua kuasa Allah.. Belum sampai rezeki kita.. Kita usahalah lagi.. Kenapa nak sedih-sedih..”

Hari ni, tergerak hati nak jenguk blog-blog yg berkaitan dgn TTC (Trying to Conceive).. Read through their nasihat, tips, doa-doa yg mereka amalkan to stay spiritually n mentally strong dalam menempuh ujian Allah ini..  Secara tak langsung, their journeys have inspired n motivated me, keep me moving, n guiding me throughout this TTC process.. Each time they shared good news, sy rasa happy sgt.. Bersyukur, sebab bertambah lagi umat Nabi Muhammad s.a.w. kat dunia ni, while, I patiently waiting for my turn untuk merasai kemanisan detik bergelar Ibu.. =)

Ada jugak sesetengah orang persoal latar belakang family sy.. Memang kalau ikut keturunan, ada yg tak dak anak ke? Memang jenis yg nak enjoy n tak mau anak ke? Ada jugak orang macam tu.. (“-_-)

Mula-mula dulu, sy tak ambil pusing sangat.. Tapi lama-lama, bila orang asyik dok tanya, sy mula tertanya, “Is there anything wrong with us?” Kenapa orang susah sangat nak terima jawapan, “Belum ada rezeki lagi..” Bukan sy yg tentukan bila nak ada anak.. Kadang-kadang bila emosi mengawal diri, mengalir gak air mata ni.. Bukan sedih sebab Allah tak kurniakan penyeri dalam kehidupan kami suami isteri, tapi sedih sebab ada jugak orang yg tak mau paham..

Dunia kita bukan hanya ada 2 warna – hitam atau putih..It is full of colors.. Tak semua orang bertuah kat dunia ni – baru je kahwin, terus lekat.. Dari mata kasar kita, murahnya rezeki dia.. Tapi, tak bermaksud yg belum ada zuriat tu rezeki dia tak murah.. Mungkin rezeki dia murah kat bahagian yg lain, kita tak tahu kan?! Ada jugak yg dah lekat, tapi Allah ambil balik.. Mungkin sebab ada kecacatan yg akan membebankannya suatu hari nanti.. Mungkin jugak Allah belum bagi kat kita sebab kalau kita mengandung nanti akan memudaratkan kita.. Mungkin jugak Allah nak kita ambil anak yatim dan jaga anak yatim tu macam anak sendiri.. Bukankah besar pahalanya? Begitulah luasnya kasih sayang Allah.. Apa saja yg Allah tetapkan, pasti ada hikmah di sebaliknya.. Redha jelah..

Abah pernah cerita, ada seorang hamba Allah ni, Allah kurniakan dia banyak anak, tapi bila anak-anak dah besar, seorang pun tak menyenangkan hati dia.. Sampai si ibu cakap lebih baik anak dia tu mati saja masa kecik dulu drp menyusahkan org bila dah besar ni.. Nauzubillah.. Tak naklah jadi camtu kan?! Macam ada satu kes kat China baru-baru ni, ada seorang wanita ni dapat kembar 12, tp disebabkan oleh undang-undang negara China yg hanya benarkan 1 anak dari 1 keluarga, so yg lagi 11 tu perlu dibunuh.. Apa nak jadila dengan dunia ni.. Allah dah bagi rezeki, tak nak pulak.. =(

Anyway, to those yg sedang berusaha macam sy dan En. Suami, jgn patah semangat.. I’m sure there will be days when we will feel so depressed, thinking nobody love us because of our imperfection.. When the days come, ingatlah, ada anak atau tak dak anak, itu bukan hak manusia untuk menilai.. All those sarcasm akan lenyap jugak suatu hari nanti.. Apa yg penting, hargailah mereka yg berada di sisi kita.. Lagipun, Allah kan ada?! Semua yg berlaku adalah dengan izin Allah Yang Maha Esa.. Hidup ni terlalu singkat untuk kita terus-terusan bersedih.. Selagi nyawa dikandung badan, selagi itulah Allah bagi kita peluang untuk terus berdoa dan berusaha.. Insya-Allah, Allah akan kabulkan doa orang-orang yg bersabar.. Berikanlah kami ruang, sesungguhnya Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk kami.. Doakan kami ye?!

Last but not least, Ganbatte to all TTCers!!! p(^o^)q

Belum Ada Rezeki Anak, Sabar Tiada Anak, Sedih Belum Ada Zuriat, 2 Tahun TTC

p/s: Insya-Allah, tak lama lagi adik-adik ipar dan adik sy akan melangkah ke alam perkahwinan.. Semoga dengan izin Allah, mereka akan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah secepat mungkin.. Then, dapatlah kedua-dua Mak Ayah dan Mak Abah sy n En. Suami merasai pengalaman menjadi Datuk dan Nenek.. N kami akan menjadi Pak Long dan Mak Long yg super sporting.. Amin.. (^_-)v

6 comments :

  1. Been there,nurul!ive been trying to conceive for 1 1/2years.n now i know why.kitorg kenal stahun n then kawen.so,kalo kawen twos dpt ank,mmg xdanla nk mengenal ati budi.sbb skrg,bl da ad ank,mmg da jrg ad ms nk berdua2.org smua ingt kitorg merancang xnk ank awal.tp padehal kitorg usehe like crazy.dgr je mane2 makcik ngurut,p.segale jenis ubt nk peknen kt pasaran smua kite try.kite siap buat xray rahim to check..bl da jmp doc,doc ckp kitorg dua2 xd mslh.so ms tula kite mcm berserah btol2 kt Allah swt.coz He knows what best!so never stop berdoa k.n jgn skali2 stop trying.kite bg smgt kt nurul ni.sbb kite mmg paham sgt how u feel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq wak! muah! luv ur comment.. =)
      dat was what i've been doing, n will continue doing.. praying n trying.. n one of the reason y sy start blogging is to divert my attention from thinking about apa yg org dok kata.. apa yg awk ckp mmg btul n tq very much for sharing.. if only all these people stop complaining n start seeing with their heart, confirm dunia ni aman sejahtera.. leave it to Allah.. Dia tau apa yg terbaik utk kita, kn?! tq dear.. =)

      Delete
  2. InsyaAllah ada rezeki nt utk kak zura..teruskan usaha ye..selalu pk positif je..sabar je layan karenah mulut2 org..yg pahit pasti ada manisnya nt =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah.. tq for your kind words.. =)

      Delete
  3. Nasib kita serupa. Bila blk kg jer mula org dok tnya mcm2. Pnt nk jwb hu3. Diorg mcm tk phm jer keadaan cam mana hu3 :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul.. kadang2 tu bukan diorang tak paham, tp sj gatal mulut, buat2 tak paham.. Insya-Allah, time kita akan tiba jugak satu hari nanti.. Allah tahu apa yg lebih baik utk kita.. =)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...