Nuffnang Ads

Thursday, August 16, 2012

Raya Mood is in the Air..

Assalamu'alaikum...

Pagi tadi masa on the way ke office, jalan tersangatlah lengang.. Rasanya, ramai yg dah mula bercuti kot?! As for me, En. Suami n the rest of my colleagues, cuti raya tahun ni hanya start this Saturday until Tuesday.. Hari-hari seterusnya, bekerja macam biasa.. Which is not something new.. At least this year I’m not “on-call”.. Insya-Allah... So, bolehlah menikmati cuti Raya ni to the fullest walaupun singkat saja.. Go for quality, not quantity! Ayat nak sedapkan hati.. =)

Kalau diizinkan Allah, Ahad ni, semua umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilifitri.. Rasanya, Syawal ini lebih bermakna jika perubahan untuk menjadi lebih baik, yg kita amalkan dalam bulan Ramadhan berpanjangan.. Insya-Allah..

Last week, me n En. Suami n my youngest sister, sempat pusing-pusing Penang, cari baju raya n other related things.. Kat sini sy list down places yg kami pi semasa dalam misi “Shopping Raya 2012” ni, sehingga dapat apa yg dicari... =)

First stop;
Kompleks Bukit Jambul, KBJ, dekat dgn Bukit Jambul Golf Course.. Kalau hari-hari biasa, biasanya sy dan En. Suami search for computers’ hardware n software kat sini.. Tempat lain pun ada, it just that, sini lebih senang sebab everything within a reach.. Satu setengah tingkat hanya focus on computers’ stuffs saja.. Kedai hand phone pun banyak.. Dan yg paling banyak ialah kedai baju, tudung n kasut! Dalam KBJ ni pun ada Kamdar n Mydin.. Senang, samada larat atau tak saja.. Berbalik kepada misi kami tadi, after pusing punya pusing, survey baju n kasut, finally, we decided to buka puasa saja kat situ.. Then, balik sebab tak boleh decide nak beli apa.. Actually, tak boleh decide nak beli warna apa.. =) Then, destinasi seterusnya..

Second stop;
Tesco Extra, Sungai Dua, dekat dengan USM.. Actually, kami tak plan pun nak shopping kat situ.. Tapi, memandangkan jam pun dah tunjuk pukul 10 malam, the only place yg buka time camni, hypermarket.. Sampai saja kat situ, orang teramatlah ramai.. Butik/ kedai yg jual baju, tudung pun banyak.. Bincang punya bincang, pikir punya pikir, finally initial plan kami yg nak theme color biru tahun ni, terus bertukar.. Dari pilih warna then design baju, terus decide to pilih baju with any warna.. Baju Melayu En. Suami will then follow my warna jubah.. Senang.. Akhirnya, dapatlah satu baju jubah batik ni.. Warna dalam pink belacan, brownish sikit.. 1 benda dah settle! Next...

Third stop;
Queensbay Mall.. Seronok window shopping kat sini, tapi jubah, tudung memang tak dakla kat sini.. Oleh sebab tak larat nak jalan dari north ke central ke south turun naik escalator, kami concentrate kat dalam Jusco saja.. Beli table cloth, other household, kitchen stuffs, n pape jelah yg kami rasa tak dak kat rumah tu.. =) Next..

Forth stop;
Bazar Chowrasta n sepanjang jalan tu.. Dekat-dekat Komtar.. Actually, this place is a must.. As far as I can remember, daripada kecik lagi Mak n Ayah akan bawak kami 4 beradik beli barang-barang kat sini.. Naik bas dari rumah sampai Komtar, pusing Komtar & Parkson, jalan sampai bazar, bukak puasa kat situ then after habis shopping, tunggu bas kat Komtar untuk balik rumah.. Priceless.. Rindu hari-hari itu..
Anyway, Komtar sekarang dah tak sama macam 20 - 30 years ago.. But still, ramai orang suka shopping kat situ.. Maybe sebab kedudukannya di tengah-tengah bandar, so pilihan pun banyak.. Bukan setakat baju Raya, semua jenis baju pun ada.. The reason why we went to the bazaar was because of baju Melayu En. Suami.. Tahun lepas, En. Suami ada beli baju Melayu kat sini.. Ready-made, tapi sangat selesa bila pakai rasa macam betul-betul ikut ukuran badan .. Chinese tailor pulak tu.. So, this year we went to the exact same place, but to our surprise, tak banyak kedai kat bazaar yg buka, including kedai Uncle tu.. So, lepas pusing bazaar dalam 3 kali, kami pun plan destinasi seterusnya..

Fifth stop;
Giant Bayan Baru.. Yang ni kami pi sebab nak beli barang-barang dapur.. Then, sambil pusing-pusing, nampak tudung yg menurut kata En. Suami sangat padan dengan baju pink belacan sy tu.. To be frank, I'm not that stylish when it comes to tudung.. Biasanya, sy cuma akan pilih tudung bawal.. Sy pun tak sure sebab apa, tapi yg pastinya bila sy pakai tudung yg ada awning tu, rasa macam ada yg tak kena dengan muka saya.. En. Suami pun cakap macam tu.. Macam-macam.. =) 

Final stop (I hope);
Back to Kompleks Bukit Jambul.. Akhirnya, misi mencari baju Melayu warna pink belacan untuk En. Suami berakhir.. Pi mai pi mai tang tu jugak.. Kasut, baju, tudung, barang-barang lain, semua sudah.. Settle.. Letih.. Lega.. ("-_-)

To those yg teringin nak shopping Raya kat Penang, maybe these places will give you some ideas about shopping in Penang, depending on what you are looking for.. Maybe tak sehebat shopping di KL or tak semurah shopping di negeri-negeri lain, but for me, kemeriahan shopping di Penang is good enough.. Tak kisahlah di mana saja kita berada, yg penting suasana, mood Raya tu sendiri.. Happiness, excitement, joyfullness! Being in the malls, looking at young kids, always remind me of my childhood days.. N that makes me more thankful to Allah for allowing me to enjoy this moment.. Alhamdulillah..

Akhir kata, sy ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.. Andai ada tulisan sy yg menyinggung atau mengecilkan hati sesiapa, harap dimaafkan.. Maaf juga if this entry is too lengthy.. Me, myself is also excited to celebrate this Aidilifitri.. Selamat meraikan hari kemenangan saudara-saudara Islamku! Tahniah di atas kemenangan anda!!!



p/s: Tempat lain yg best shopping: Sunshine Square, Bayan Baru.. Sini best sebab selalu dapat cash voucher if we shop more than certain amount.. Actually, banyak lagi tempat lain, tp yg lain tu dah luar dari kawasan sy.. Hehe.. Selamat bershopping?! (^_-)v

4 comments :

  1. Asalamu alaikum,

    JazakAllah khair for sharing..

    Latest post, Learn what to do on The Night Preceding Eid-ul-Fitr

    Take Care

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikummussalam..
      thanks.. wishing u a bless and wonderful Edi-ul-Fitr.. =)

      Delete
  2. awatla gmbr duk cangkung tu along? hihi.... slmt hr raya.. miss u so much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. shark punya idea.. hehe.. selamat hari raya aidilfitri awak.. miss u too.. a lot.. =)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...