Nuffnang Ads

Sunday, October 13, 2013

Selepas Setahun.. Part 4: Orang Seni di dalam Rumah

Assalamu'alaikum...

Dah lama teringin nak buat satu entry khusus utk En. Suami.. Semenjak saya kena kerap travelling, En. Suami decided utk concentrate full time in developing things that he loves so much - graphic designing and singing.. So, camne dia boleh involve dgn these 2 things? Meh saya nak cite.. Inilah kisah seorang yg sgt berseni di dlm rumah saya.. =)

Kadang2, kita tak perasan yg selama ni kita ada sesuatu skill or talent, sbb kita dah set dlm otak kita yg kita nak jadi somebody yg much more 'relevant'.. Pening pulak statement ni kan?? Itulah En. Suami..

Historically, saya kenal En. Suami sejak dari Darjah 2.. Lama betul kan?! Masa kat sekolah, dia selalu jadi perhatian cikgu2.. Kenapa? Sebab dia pandai melukis.. Seingat saya, asal ada je pertandingan melukis kat sekolah, muka dia je yg asyik menang.. Kalau tak 1st place, mesti 2nd or 3rd.. Sampai pernah masuk paper sbb menang pertandingan melukis potret Allahyarham Tan Sri P. Ramlee! =)

Shakir SAJA, P. Ramlee, Menang, Lukisan, Nasir P. Ramlee


Tapi, sayangnya, bakat tu hanya tinggal hobi.. He chose Electronic Engineering instead.. Habis je belajar, sempat jugak merasa menjadi cikgu - Mualim Shakir.. Hehe, comel je bila dgr anak2 murid panggil En. Suami, Mualim.. Pada masa tu, dia dah mula interested dgn graphic design ni.. Maybe it is in his blood all this while.. Pastu, after few years bergelar guru, En. Suami masuk kilang, jadi machinist engineer and start serius dgn business ni.. Orders keep on coming, sampai tak menang tangan.. Until one fine day, he decided to quit his job as machinist engineer and concentrate on doing design work in our little shop.. =)

Shaurah Touch, Shakir Saja, Burung Gagak Tua, Ku Jatuh Cinta, Dia dan Cahaya
En. Suami dan hasil titik peluhnya.. 
Bercerita pulak tentang another part of him - singing.. Sebelum ni, saya pernah tulis tentang En. Suami menyanyi kat kenduri kahwin kan?! Baru2 ni, tuan rumah kenduri tu, yg jugak Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang 1, telah menjemput En. Suami menyanyi utk Rumah Terbuka Aidilifitri Pulau Pinang.. Excited gile muka En. Suami! Last minute notice, nasib baik nyanyi tak terbabas.. Haha..

Sedikit sejarah tentang En. Suami dan hobinya yg ni, yg sekarang dah jadi part of his career.. Setahu saya, En. Suami ni memang suka sgt menyanyi, especially masa kat matric.. Masa tu, lagu2 nasyeed ni memang menjadi siulanla.. Nur Kasih la, Rabiatul Adawiyah la.. So, En. Suami dan kawan2 nya formed a nasyeed group called Raudhah.. Bila dah masuk U, En. Suami formed group baru dgn nama Voice of Annur.. Then, one day group ni menang nasyeed competition kat UM, where Mirwana jadi juri.. Pastu, tertubuhlah Varian.. Disebabkan oleh komitmen keje plus business graphic design yg baru nak naik, he 'disappeared' for few years.. His activity went on and off selepas itu.. Walaupun dah tak aktif mcm dulu, tapi kadang2 tu, dia ada gak buat harmonizing lagu kat YouTube.. Sampailah satu hari, Abg Akmal ajak En. Suami join his special project yg diberi nama SAJA - a local fusion band.. Dan Insya-Allah, 1st single SAJA akan keluar tak lama lagi.. Kat sini saya ada letak video2 SAJA dari YouTube.. Hope you will like it dan dapat terima their music! More info, boleh ke fb page SAJA.. =)

Show Saja, Afdlin Shauki, Ana Raffali, Pray 4 Palestine, Dr Maszlee
Pray 4 Palestine, Syria & Mesir.. 

  • 1st song: Burung Gagak Tua



  • 2nd song: Ku Jatuh Cinta (Faiz Ariff nyanyi masa Muzik Ekstra RTM! Well, he is actually one of them..)



  • 3rd song: Dia dan Cahaya


Begitulah alkisahnya.. Rezeki Allah, utk seorang yg tak pernah sangka bakat yg dia ada selama ini akan menjadi punca rezekinya.. Mungkin belum sehebat pelukis2 terhebat atau penyanyi2 ternama, tetapi inilah kisah suami saya - orang seni di dlm rumah.. p(^_^)q

p/s: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik untukmu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk untukmu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." Surah Al Baqarah, Ayat 216.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...