Nuffnang Ads

Thursday, May 3, 2012

Friendship = Friend + Ship???

Assalamu'alaikum...

Finally, I had a fruitful weekend! 4 days straight! Well spent! Best sgt sbb dah lama tak dapat cuti panjang camni sejak akhir2 ni.. Really grateful.. Alhamdulillah..

Dulu, masa tgh belajar, mid sem break is the best time ever! But, I was not adventurous at that time.. So, just lepak2 kat rumah, with my beloved family, sambil menikmati masakan my mak dan ayah yg sgt best.. Seriously! =)

Sometimes, I hung out dgn my best friends.. N our favorite place is Teluk Kumbar jetty (near Kampung Nelayan) yg sgt dekat dgn rumah.. 4 of us, girls, walked together, talking, giggling, laughing, changing stories all the way from the white sandy beach until end of that jetty – middle of the sea.. Then, we sat down, watching the sunset, looking at birds flying in the sky, fishes swimming n jumping, n fishermen coming home with their boats sambil flashback our schooling years n what will our lives would be 10 years from now.. No matter how long we were apart, we always share the same story – how we love the sea n how beautiful our home is.. Those were moments that I always treasure.. It was really beautiful.. N I’m grateful for everything..

Anyway, masa dah berubah.. Cerita tinggal cerita.. All of us pun dah kahwin, busy with our own family affairs.. If we are lucky, time raya dapatlah jumpa.. But, usually memang susah nak jumpa mcm dulu2.. So, there’s no more sesi berkongsi cerita kat jetty.. Luckily ada FB.. =)

Kalau dulu, sy suka tengok fishermen balik dari laut dgn hasil tangkapan, but now, I’m finding it more thrilling if I’m able to catch the fish on my own! That is my latest addiction – Deep sea fishing! So, masa cuti hari tu, I took the opportunity (after dapat permission En. Suami yg terpaksa kerja during those 4 days break) pergi memancing kat ocean lane dekat dgn Pulau Kendi (pulau ni dinamakan Pulau Kendi sbb dari jauh bentuk dia nampak mcm kendi, tempat isi air tu..) My friend fetched me up at 7 am, n we met at Tanjung Marina City n took a boat there.. Kat bawah ni ada beberapa photos yg sempat sy snap on the way to Pulau Kendi.. 

Penang Bridge, First Penang Bridge, Straits of Malacca, Jambatan Pulau Pinang, Perai ke Penang, Jambatan Kontraktor dari Korea, Pemandangan dari Laut
Penang Bridge at 8.11 am

Second Penang Bridge, Jambatan Pulau Pinang Kedua, Jambatan Belum Siap, Laut, Jambatan Kontraktor dari China, Pemandangan dari Laut
2nd Penang Bridge in the making at 8.23 am

It took us almost 2 hours to reach the said place.. I dozed off a couple of times also.. Bila sampai, our captain pun labuhkan sauh n let the boat settled down.. Luckily cuaca elok, even though it was really hot (En. Suami complaint ckp sy dah makin gelap..hmmm, no comment), the last time we went out for fishing, hujan sgt lebat, terus balik.. Seekor ikan pun tak dapat.. Camtula nasib fishermen kan? Bukan senang nak cari rezeki..

So, dgn berbekalkan umpan sotong n ikan kembung, we started fishing.. Ikan pertama yg sy berjaya tarik naik ialah ikan merah.. Tupun nasib je, kalau tak we don’t even have the rod with us.. Agak kuat jugak ikan tu tarik, I just prayed it wasn't a shark, takut pun ada, but alhamdulillah, rezeki.. Dapatlah ikan mcm dlm photo ni.. Kan best kalau En. Suami pun ada.. =)

Ikan Merah Pulau Pinang, Pancing Ikan Merah

Then, after that, all of us were getting more excited.. Got a lot of groupers (ikan kerapu), not so big but "will look big on our plates" - bak kata Mr. Boss.. Good size.. =) My friends even caught ikan landu (hope the spelling is right).. In fact, sy tak pernah tengok ikan ni sebelum ni.. Saiz dia kecil sikit dari ikan jenahak.. After few hours, we changed our location sbb mata kail asyik tersangkut.. Few times jugak our tali berpintal antara satu sama lain n have to cut it off.. Masa kat new location, ada banyak small fishes.. We can even see the fishes on the sea surface.. This time, we used what they called “Apollo line”, 1 line with more than 2 hooks.. At one time, we were able to get few ikan kembung, ikan plata minyak, n ikan curut because those fishes moved in groups.. Bersatu kita teguh.. =)

Menjelang petang, actions were getting lesser.. Ikan pun tau nak balik rehat.. =) So, we also made our move back home.. On the way back, sy sempat snapped few photos of Pulau Jerejak, not the resort, but the other side of the island.. Every coin have 2 faces, see it for yourself.. 

Fish Farming Pulau Jerejak, Penternakan Ikan
Fish farming

Boustead Penang Shipyard

We reached the marina at almost 6 pm.. Tired, happy, all kinds of feeling in one.. Got good fishes, fun time with my friends, sambil menikmati keindahan alam ciptaan Allah.. Subhanallah.. 

Finally, for your view.. Fishes that we caught - given all to me.. In the name of FRIENDSHIP (n also because I'm the only girl..)! Tq guys! Then, malam tu jugak balik SP, bagi my mak masak.. Sgt sedap!!! Ikan masak 3 rasa anyone? =)

p/s: Remembering the old days, while discovering new ways of appreciating what Allah has given to us in this world.. Be grateful, Insya-Allah u will be a happier person..
(^_-)v

4 comments :

  1. Wow..rajin nurul...good for u...x seasick.and got yourself some good catch. Ikan tiga rasa kalo mak yg masak pasti sedap. Ps..gambar new bridge tu kat area mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdela rajin sgt mak long, sj nak try something new.. masa mula2 dulu, selalu gak seasick.. but, lama2 alhamdulillah, dah biasa.. betul ckp mak long, memang sedap sgt ikan 3 rasa tu.. joint effort mak dgn ayah.. u should try.. =)
      actually ms nurul snap gambar tu, nurul lalu kat belakang pulau jerejak.. boat masuk in between main pillars.. klu by driving kat jalan tepi laut(belakang kilang seagate) ke batu maung pun boleh nampak..

      Delete
  2. Dah lama tak balik Penang. Malu juga nama aje org Penang, pulau jerejak pun x pernah pi...kalo mak long balik lama sikit memang bleh lah jalan sana sini. Selalu kat brown garden je terperap. Apa2pun Nurul enjoy the free time you hve now...coz mungkin di masa depan kita akan sibuk dgn yg lain. Katanya in june kat pantai keracut...meromitic lake... a kind of phenomena yg terjadi when the sea water meets the fresh water..www.penangheritagecity

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah, one fine day, umur panjang, mesti mak long sampai gak kat pulau jerejak.. yup, betul cakap mak long.. kita tak tahu apa akan jadi in the future..
      O, kat pantai keracut?! mcm menarik.. ok, nanti kalau nurul p, nurul letak photo kat sini.. tq mak long.. =)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...