Nuffnang Ads

Friday, May 4, 2012

Colors of Jumaat..

Assalamu'alaikum...

Cepat betul masa berlalu.. Dah sampai hari Jumaat.. Then weekend, then weekdays balik, weekend lagi, so on n so forth.. When it comes to Friday, I always feel that, it is Friday, bukan hari2 lain.. Bukan sebab sy pakai baju kurung masuk plant setiap Jumaat, or tak dapat lunch dgn En. Suami sbb dia p masjid, tp sbb ambient hari Jumaat tu itself.. Rasa lain sgt.. Lain drp hari2 biasa.. Seriously! (Or was it just me?) =)

Anyway, pagi tadi, masa on the way ke office, sempat dengar weather forecast kat radio.. Takde pulak dj ckp hari ni akan hujan kat Penang.. Tup tup, sampai je office, hujan turun lebat sgt.. Kemudian, stop, mula panas.. Then, hujan balik.. Then, mendung je.. Hmmm.. Dalam satu hari, macam2 cuaca ada.. Hujan, panas, mendung.. Memang unpredictable.. Kuasa Allah, kehendak Allah.. Kalau cuaca pun boleh camtu, inikan pulak perangai manusia.. (But, I can't imagine if semua manusia kat dunia ni punya perangai yg sama je.. boringnye!) Pelangi pun ada 7 warna.. =) Macam tulah hidup kita kan? Berwarna-warni dgn ragam manusia yg berbagai-bagai.. Tp, ada kalanya, sbg manusia jugak, kita cepat terasa hati dgn org2 di sekeliling kita.. Dgn family, friends, colleagues, sesiapa jelah.. So, di hari Jumaat yg indah ini, sy nak share 4 benda yg sy pegang each time sy rasa upset dgn perangai org2 kat keliling sy.. Something that I think worth sharing.. 4 hakikat iman;

1. Ingatlah kebaikan org kat kita,
2. Ingatlah keburukan kita kat org,
3. Lupakan keburukan org kat kita, dan
4. Lupakan kebaikan kita kat org..

Be happy, dan senyum selalu.. (^_-)v

p/s: Kalau sesuatu masalah tu dpt diselesaikan, kenapa mesti risau? Kalau sesuatu masalah tu memang dah tau tak dapat nak diselesaikan, kenapa mesti risau? Hidup terlalu singkat utk kita risaukan hal2 yg remeh temeh.. Lagipun, kalau takde masalah, tak best pulak hidup ni kan? Takde warna.. =)

Warna Bunga Kaktus, Kaktus Cameron Highlands

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...