Nuffnang Ads

Thursday, December 19, 2013

N.O.M.B.O.R.

Assalamu'alaikum..

Somewhere in November 2013, Google ada buat satu doodle as a tribute to the "human computer", Ms Shakuntala Devi.. The power of our brains..



  1. Shakuntala Devi was an Indian writer and mental calculator, popularly known as the "human computer". A child prodigy, her talents eventually earned her a place in the 1982 edition of The Guinness Book of World Records. Wikipedia
Sedikit tentang Ms Shakuntala Devi ni.. Beliau telah meletakkan namanya di dalam Guinness Book of World Records pada tahun 1982 di atas kejayaannya mendarab dua 13 digit nombor dalam masa 28 saat! 28 saat tu termasuk masa yg beliau ambik untuk sebut jawapan yg total ada 26 digit.. Subhanallah! Amazing kan otak kita ni! =)

Credit to http://abcnews.go.com/


As an adult, kadang2, it is embarrassing bila ditanya soalan matematik sekolah rendah yg spontan, kita guna calculator utk kira.. Sedangkan masa sekolah dulu, smua leh congak je.. Bila dah makin dewasa ni, kita jadi malas dan lebih suka guna calculator sbb kononnya nak cepat.. Lama2 otak pun "berkarat" sbb dah terlalu dimanjakan.. Macam familiar je kan?! =)

So, utk entry kali ni, saya nak ajak kawan2 semua utk bermain dgn 6 huruf ni -  N.O.M.B.O.R..

Mengira, Matematik, Asah, Otak Berkarat
Credit to http://www.turkmauser.com/

Zaman sekarang, boleh dikatakan, kita banyak habiskan masa kat atas jalan.. P kerja, balik kerja, p ronda2, makan angin.. Kadang2 tersangkut dlm traffic boleh sampai berjam-jam.. Stress.. Tp, tanpa kita sedar, sbnrnya, this is the best time utk mengasah minda kita.. Tanpa perlu buat latihan dlm buku matematik, tak perlu download math genius app kat phone utk buat kira2, tak perlu pen dan kertas.. A simple trick yg saya belajar masa Darjah 6 dulu, yg saya rasa bagus utk dikongsi bersama supaya otak kita ni tak "berkarat".. =)

~ Mari bermain dgn nombor..

Kat Malaysia, nombor plat kenderaan mesti mula dgn huruf yg mewakili negeri masing2 (except for those yg chose to have 1M4U, SUKOM or others as their plate numbers..) Then, akan disusuli dgn nombor pendaftaran kenderaan tu.. Sometimes, it is interesting bila huruf2 dan nombor2 tu disatukan.. Example,
MAF 14
Sekali pandang memang nampak perkatan MAFIA, tapi,

1. Cuba tambahkan nombor2 yg ada kt nombor plat tu,
1 + 4 = 5

2. Then, tambahkan pulak huruf2 tu.. Kita tau dari A ke Z, semua sekali ada 26 huruf.. Where, A ialah 1, B ialah 2... Z ialah 26..

Credit to http://civilfastforward.com/
Skrg,
M + A + F + 1 + 4 =  13 + 1 + 6 + 1 + 4 = 25

3. The thing about this game is, the last number mesti 1 angka je, meaning between 1 to 9.. Lastly,
2 + 5 = 7
In short, selagi masih boleh ditambah, teruskan menambah, sampai tinggal 1 angka je.. =)

Mungkin nak mengingat 26 huruf tu agak susah, jadi mulakan dgn menambah nombor2 kat belakang tu.. Contoh,

PFP 8833
So,

8 + 8 + 3 + 3 =  (8+8) + (3+3) = (16) + (6) = (1+6) + 6 = 13 = 1+3 = 4 
@
8 + 8 + 3 + 3 =  (8+3) + (8+3) = (11) + (11) = (1+1) + (1+1) = 2+2 = 4 

Senangkan! Tengah2 jam, boleh main kira2 dgn nombor2 kat sekeliling kita.. But, hati2 bila ushar nombor2 kenderaan kat sekeliling kita tu, especially yg kat belakang.. Jangan sampai accident ye?!

That's all for today's entry.. Latihan mudah utk exercise kan otak kita yg slalu gak jam.. =)
Selamat mengira!

p/s: Sometimes the best solution is the simplest! (^_-)v

1 comment :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...